Најновије вести

Књига је пуна корисних података

БРАНКО Р. РАДЕЧ објавио монографију о подчичавичким селима око Вучитрна

 

Монографија „Подчичавичка села око Вучитрна на Косову“ садржи податке о селима Врница, Коло, Брусник и Дрваре са освртом на борбу против качака 1923-1924.
Ове године из штампе је изашла Монографија о подчичавичким селима око Вучитрна коју је сачинио Бранко Р. Радеч који је детињство провео у тој општини, у Реснику и Дрвару. Књига садржи податке о селима Врница, Коло, Брусник и Дрваре у подчичавичком карају са освртом на борбу против качака 1923-1924. Књигу је објавла КПЗ у оквиру библиотеке Хронике села. Аутор је користио обимну литературу чији су аутори истраживачи, историчари, професори, епархија рашко-призренска, новинари и други. -Чувањем записа систематизујемо велику грађу у хроници библиотеке са свих простора где су некад живели Срби. Књига има много корисних података. Ми сада имамо 37 књига, а кад будемо имали 8 0, ми ћемо бити једина нација на свету која ће то имати. Имамо писано културно благо, описане просторе на којима су Срби живели, а више не живе. И то ће нас одредити у трајању више него све политичке флоскуле. И зато су важне хронике села. И зато је важна књига Радеча, која на један веома занимљив, систематичан начин показује све аспекте живота на подчичавичком простору вучитрнске општине, од особености људи до простора, и у односу на друге нације које живе близу, сусрећу се и граде храброст да се остане и опстане. Ово је једно богатство наслеђа садржаја и људи који би били заборављени да није оваквих књига и оваквих писаца. Зато су Хронике села важне и због тога је ова књига још један драгуљ. А не претерујем када кажем да је село нешто што нас чини народом, каже Петар Арбутина, главни и договорни уредник Културно-просветне заједнице Србије.
-У овој књизи једно поглавље сам посветио чувеној борби српских снага жандара, восјке краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, као и насељеника и Старосрба на једној страни против качака од 1923-1924 године на Чичаици, као и споменику подигнутом у част и славу погинулих војника и мештана. Ова је борба била значајна јер представља коначну прекретницу на овом простору, а и на ц елом Космету – у корену су ништени качаци и коначно је зав ладао мир који је трајао од 1941. године, када су качаци васкрсли у балисте и који у једном дану побише Бешиће и Распоповиће из Врнице, каже аутор књиге Бранко Р. Радеч.
Бранко Радеч се у својим трагањима за дешавањима у завичају трудио да дође до тачних података. Тако је сазанао да је и записао да је споменик у селу Врница на којем су била исписана имена свих погинулих жандара и војника Црногораца и Старосраба направљен после стварања Југославије, тачније после 1929. године. -Али Арнаути су га срушили 1942. године када су они ту владали уз помоћ окупатора, стоји написано у књизи. -Данас на том брдашцу постоји постамент погинулих од качака. Након 1999. године и завршетка рата, власт је опет припала Арнаутима и они су на том месту сад подигли споменик својим присталицама, тзв. УЧК-а или у преводу Ослободилачка војска Косова. Докле ће и он стајат, време ће показати. Овако пише Небојша Симић аутору књиге у којој је његово писмо објављено. У целини узевши књига је документована са прилозима и сликама и представља својеврстан споменик за будуће генерације.
С.Ђукић

Подели на: