Најновије вести

Књижевни проглас родољубља

Драгослав Бокан, нова књига: СРБИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ

 

Књига „Србија на првом месту“ је еликсир који даје унутрашњу снагу и спремност на борбу, каже аутор, дубоко верући да се знањем може победити зло
Српски режисер, књижевник и колумниста, оснивач Инс титута за националну стратегију, Драгослав Бокан објавио је 2022. године монументалну књигу „Србија на првом месту“. Књига трајне вредности одраз је Боканове животне теме којом се континуирано бави, а то је „српска идеја“. Велика „златна“ књига „Србија на првом месту“ написана на 400 страна, великог формата (30 пута 30 сантиметара) са преко 300 фотографија и илустрација је поуздани водич за живот у српству и истини, чак и у најтежим могућим околностима. Аутор је књигу је посветио брату Александру, на путу заједничке победе! Издавач Исток – Еx ориенте луx Нови Сад је стао иза овог дела.

Бављење суштином српства

Предговор за књигу „Србија на првом месту“ написао је дипломата и академик др Драко Танасковић у којем говори не само о књизи већ и о судбини Драгослава Бокана, о његовом сталном маргинализовању, склањању, гурању по страни. – Драгослав Бокан је без сумње један од најобразованијих, најсвестранијих, најоригиналнијих, најживописнијих, а истовремено некако чудно скрајнутих личности на друштвеном и културном простору Србије. Овог дипломираног филмског и телевизијског режисера са изразитом склоношћу ка филозофији и метафизичким пределима оностраног познајемо по многим остварењима у домену ауторског рада на документарном и уметничком филму, затим у области естетизованог и симболички снажног политичког маркетинга и пропаганде, давања идејних решења и режирања великих меморијалних манифестација, покретања запажених али нажалост критикованих часописа и издаваштва у најширем смислу, укључујући и библиотеку звучних књига. Истицао се и као колумниста оштрог и луцидног пера у неколиким часописима, као и даровит есејиста најширег тематског спектра, каже др Танасковић. Драгослав Бокан је објавио више разнордних књига на културолошке теме и монографија (Огњени љиљани, Портерт м ладог дендија, Јунаци српског устанка, Београд, град тајни, Нови Сад: од вароши до града, Косово је срце Србије, Политика: Мит, хроника, енциклопедија) које, како каже др Танасковић, стицајем углавном ванкултурних (делом и контракултурних) околнсти и неповољних вибрација из неких центара моћи, нису доживеле пријем какав су заслуживале.
Дргослав Бокан је под насловом „Србија на првом месту“ уобличио и обзнанио свој манифест родољубља, запажа др Танасковић.

О Григорију Божовићу

У књизи „Србија на првом месту“ аутор је посветио пажњу и великом српском родољубу са Косова и Метохије, писцу, политичару и теологу Григорију Божовићу (Косовски Андрић, како су га звали савременици). Бокан га назива генијем, ратником и мучеником, српским, којег је Војни суд Команде града Београда 29. децембра 1944. године осудио на смрт стрељањем, губитак грађанске части и конфискацију целокупне имовине – јер је, како је написано у пресуди: „био велики Србин“. То је био његов смртни грех. – А Григорије је био један од вођа српског герилског покрета против Турака и бесних Арнаута пред Балканске ратове; школован у Цариграду и на Духовној академији у Москви; професор на призренској Богословији, напомиње Бокан.
– Књига „Србија на првом месту“ је еликсир који даје унутрашњу снагу и спремност на борбу, каже аутор, дубоко верући да се знањем може победити зло. Разлика између духовне културе и интелектуалне културе је у томе што духовна култура даје одговоре на питања, а интелектуална култура вас учи само како да постављате питања. Зато је интелектуална култура, култура која се јако лако одваја од суштине за разлику од духовне културе где имате људе који су интелектуално неписмени али су духовно писмени, каже Бокан.
Пре четврт века Драгослав Бокан је објавио своју прву књигу, „Огњени љиљани“, а затим и још неколико студија и радова који су се бавили најразличитијим темама: иконографијом и елизабетинском ренесансом; па, кроз четири монографије: Косовом и Метохијом, Новим Садом, Београдом и новинском кућом „Политика“; затим, ту су и часописи „Нове идеје“ и „Наше идеје“ на трагу Црњанског, те „Лепа Србија“, „Русија данас“ и „Водич за живот“… И све то што је објављивао догађало се паралелно са српском причом и његовим целоживотним бављењем „српском идејом“, тако да је симболички увод у његову нову књигу „Србија на првом месту“ нешто што у себи сажима и читав његов живот. Његов одлазак на ратиште, размишљања о српству, као и тугу због бројних пропуштених судбинских шанси наших предака и сва искушења (која су и њега нападала) са тим у вези…, и, као резултат свега тога појавила се и ова раскошно опремљена, пажљиво и промишљено писана и дизајнирана књига за све родољубиве Србе и Српкиње.
С.Ђукић

Подели на: