уторак, 03. августа 2021. | 08:56

Књижевник Новица Соврлић добитник награде “Драгиша Кашиковић”

Књижевник из Косовске Митровице Новица Соврлић добитник је награде “Драгиша Кашиковић” за збирку песама “Седам печата”. Ову награду, од 1994. године додељује издавачка кућа “Српска реч”, за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977).

 

Уизјави, датој овим поводом Радио Косовској Митровици, Соврлић каже да ову награду сматра признањем свеукупној књижевности Косова и Метохије и додаје да је управо страдална судбина, оно што је заједничко Кашиковићу и српском народу, па и ствараоцима данас на овом подебљу.

“Драгиша Кашиковић је био велики културни стваралац. Рођен је 1932, а убијен је од српске руке 1977. године у 45. години. У том мислу, његова судбина ме је подсетила на судбину Григорија Божовића, и да не идемо много даље…. Постоје бар још два човека из Ибарског Колашина који су завршили тако на правди Бога. У његовом имену сам пронашао себе и нас”, каже Соврлић.

Поред Соврлића, награду “Драгиша Кашиковић” добили су и Александар Апостоловски, колумниста и уредник “Политике”, за област новинарства и афористичар из Београда Владимир Ћалић.

Драгиша Кашиковић (Хаџићи, 9. август 1932 – Чикаго, 19. јун 1977) је био један од вођа српске политичке емиграције у Сједињеним Америчким Државама. Кашиковићи потичу из Требиња, из Херцеговине. Био је новинар и публициста. Као заступник изразито антикомунистичких и антирежимских ставова, био је принуђен да емигрира 1955. године, најпре у Аустрију, а потом у Америку.

Кашиковић је имао 45 година када је у ноћи између 18. и 19. јуна 1977. године, заједно са деветогодишњом поћерком Иванком Милошевић, мучки убијен за писаћом машином у Чикагу, у редакцији листа „Слобода“. Драгиша је избоден оштрим предметом тачно шездесет четири пута а поћерка Иванка са педесет четири убода.

У Србији је 1994. године установљена награда Драгиша Кашиковић која се додељује за доприносе у новинарству, публицистици, сатири и драмској уметности.

Подели на: