понедељак, 06. фебруара 2023. | 22:50
Најновије вести

Комедија без јефтиног хумора

Нова премијера Приштинског народног позоришта

 

На великој сцени Дома културе у Грачаници премијерно је изведена представа „Плацебо“, Народног позоришта из Приштине по тексту Алесандра Југовића. Режију потписује Исидора Гонцић, а поред глумаца поменутог позоришта на сцени су били и глумци из Београда.

Редитељка Исидора Гонцић каже да се током рада на представи са Приштинским ансамблом осећала као код куће. Након премијере била је пресрећна јер је, како је рекла, представа изгледала баш како је желела.

– Представа говори о начинима како да се човек извуче из менталних тескоба и различитих депресивних стања. Ова врста савременог текста је ту тему најбоље обрадила, оно што сам ја хтела. То је играње са оним што је реално, шта није реално. Хтела сам да се играм с тим елементима комедије и да покажемо како те ствари у свакодневном животу, по мени, јесу чак и духовите. Драго ми је да је реакција публике била позитивна, истакла је Исидора Гонцић.

Публика у Грачаници је на премијери представе ”Плацебо” имала прилике да гледа и познату београдску глумицу Милену Павловић.

-Ово је један чудноват текст и није лак за читање, за рад и тумачење, али је код публике наишао на разумевање и она је божанствено реаговала. На самом почетку представе могли су да ухвате нит комада и кључ решења који је редитељка фантастично урадила. Мислим да је било духовито и драго, помало комично, трагично и драматично, рекла је глумица Милена Павловић која у представи тумачи лик мајке Станке.

Реакције грачаничке публике су после представе биле позитивне јер је, како су рекли, на репертоару Приштинског позоришта нешто ново и другачије него што су имали прилике да гледају до сада.

Поред поменутих глумаца у представи играју и: Никола Ранђеловић, Бојан Стојчетовић, Аника Грујић, Никола Ђорђевић, Страхиња Бичанин и Јасмина Стојиљковић.

Након премијере у Грачаници представа је одиграна и у Зубином Потоку. Београдска премијера представе ”Плацебо” заказана је за почетак марта у Установи културе ”Вук Караџић”.

   М.Ч

 

Подели на: