Најновије вести

Комитет је реаговао принципијело и гласао једногласно

Др Горан Милашиновић о одлуци Унеска да остави манастире на КиМ на листи баштине у опасности

 

 

Једногласна одлука значи да је 21 држава чланица Комитета за светску баштину прихватила наш извештај о стању средњовековних манастира на КиМ, и то без дискусије или примедби, каже др Милашиновић

Одлука Комитета Унеска да четри манастира на Косову Метохији (Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка) остану на листи баштине у опасности затвара врата самопроглашеној, неуспелој држави Косово. Одлука је добро утемељена и образложена и донета на основу редовног и додатног извештаја (2020. и 2021.) Републике Србије. Замолили смо др Горана Милашиновића, председника Комисије РС за сарадњу са Унеском да нам коментарише ову Одлуку Унеска значајну за Србију.
-Писмо приштинских власти упућено Комитету за светску баштину о наводној неугрожености наших добара на КиМ на листи свестке баштине у опасности, као вид нове „меке“ стратегије за крајњи циљ (пуно чланство у Унеску), је подстакло обазривост и додатну пажњу са наше стране, будући да је тај „политички фитиљ“ могао да се распламса у поларизацију међу чланицама Комитета.
Истовремено били смо уверени да уколико се Комитет за светску баштину буде држао својих принципа, никаква одбрана неће бити потребна, те ће добра остати тамо где су већ петнаест година, на листи угрожених (пошто су и даље очигледно угрожена).
На крају се догодило како смо очекивали: Комитет је реаговао принципијело и гласао једногласно, а ниједна држава чланица није писмо приштинских власти ни поменула, каже др Милашиновић.

Образложење Унеска је темељито. Република Србија наставља добру сарадњу са овом значајном међународном организацијом на више колосека:

-Једногласна одлука значи да су 21 државе чланице Комитета за светску баштину прихватиле наш извештај о стању средњовековних манастира на КиМ, и то без дискусије или примедби.
Наша сарадња са Унеском данас иде на више колосека, а што вредније радимо и држимо се Унескових смерница, то ће нам и углед у тој организацији која је последња савест човечанства бити већи, напомиње др Милашиновић.

Шта у политичком смислу може да значи ова одлука питали смо др Милашиновића.

-Иако је политизација у Унеску непожељна, јасно је да се све на крају рефлектује мање или више на политику. У конкретном случају, ова одлука иде у прилог нашим превентивним напорима да онемогућимо пуноправно чланство тзв. Косова у Унеску, како бисмо очували пун интегритет и контролу над нашом културном баштином на КиМ, коју друга страна жели да дезинтегрише, а ако то није у стању, онда да је отуђи и присвоји као своје национално историјско и културно благо.

Унеско је, ову одлуку донео једногласно и поред чињенице да је од 21 чланице било доста оних које су признале независност самопроглашене, неуспеле државе Косово. Др Милашиновић ову чињеницу коментарише овако: -Све чланице Комитета, укључујући оне које су признале независност тзв. Косова, су тако доказале принципијелност, на чему им треба честитати.
Нико у овом тренутку не може да зна да ли ће се Приштина кандидовати, а верујем ни сама Приштина, будући да су њихове одлуке зависне од спонзора. Пратићемо и, ако до тога дође, борићемо се дипломатским средствима, као што смо и 2015, а све док има држава у свету које поштују и верују у међународно право и у моралне вредности, у Унеску нисмо без шансе.
Писмо приштинских власти Комитету за светску баштину, по мом мишљењу, није сигнал да се Приштина спрема за кандидатуру, него је више било намењено за унутрашњу политичку употребу, иако ниједан корак Приштине усмерен ка Унеску и његовим телима не би требало потцењивати или занемарити, напомиње др Милашиновић Др Горан Милашиновић С.Ђукић

 

Подели на: