Најновије вести

Кон: Налазимо се на максимуму, половином маја бићемо пред крајем епидемије

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да би у наредним недељама требало да почне јасно да се види опадање активности вируса и броја новооболелих. Истиче да је завршено “прво полувреме” и претпоставља да ћемо половином маја бити пред крајем епидемије.

 

Предраг Кон, који се налази на челу тима епидемиолога за борбу против епидемије коронавируса, рекао је у специјалном издању емисије Око да се за шест недеља одрадило оно што је планирано.

“Само слога Србију спасава, то се поново показује”
Предраг Кон, који је након разговора са председиком Вучићем одлучио да остане на челу тима епидемиолога, каже да је у једном тренутку имао утисак да огромна већина сумња у оно што су радили, али да се то променило.

“Поготово ми је био проблем оно што каже Синод СПЦ. То се већ мења, не могу да објасним колико ми је то важно лично, а са друге стране важно је и грађанима. Само слога Србију спасава, то се поново показује”, истиче Кон.

Кон истиче да је Србија “језиво исполитизовано друштво”, али да “ово није прилика за политизацију”.

“Ми се налазимо практично на том максимуму. Дешава се оно што је могло да се очекује у односу на укупна догађања у свету”, наводи Кон.

Истиче да би у наредним недељама требало да почне јасно да се види опадање активности вируса и броја новооболелих, али да то мора да се гледа динамички, у односу на број тестираних.

“Ако изузмемо тај ексцес у Нишу, у геронтолошком центру, онда је ситуација онаква каква је могла да се очекује”, напомиње Кон, и подсећа да је забрана посета домовима старих једна од главних мера, која је ступила на снагу пре ванредног стања.

Додаје да је, међутим, било и периода када опреме није било довољно и када се штедело, али да је то релативно брзо превазиђено.

Указује да се сада врло јасно уочава да постоје делови земље где се епидемија практично гаси – у Војводини се то озбиљно смањује, као и у Београду, а одржава се и повећава у околини Ниша, Параћину, Ћуприји, Алексинцу, све до Прокупља и Лесковца.

Кон подсећа да је у тим крајевима било највише људи који су се вратили из иностранства.

“Утисак је да вирус слаби”
Што се тиче агресивности вируса, Кон каже да се не може тврдити, али да је утисак да вирулентност, односно способност вируса да изазове болест – постепено слаби.

Напомиње и да је врло вероватно да је све већи број људи који имају благе симптоме.

Како и када се епидемија завршава
Упитан како се епидемија завршава, Кон објашњава да после шест до осам недеља постоји такозвани тихи период, који се продужава још неколико недеља.

Како верници треба да се понашају
Предраг Кон је рекао да верници треба да размишљају о дистанци и да се адаптирају ситуацији.

Питање је, како је приметио, колико је прихватљиво вернику да уђе у богомољу са маском или рукавицама, али поручује да верници треба да спрече контакт на сваки могући начин.

После остају само појединачни случајеви и онда се гаси, додаје Кон.

“Завршили смо прво полувреме, сада смо у другом полувремену”, истиче Кон, који претпоставља да би тек када прође 10 недеља, негде половином маја, вирус могао да ослаби да не може више даље да се преноси таквом брзином.

Што се тиче евентуалног почетка рада школа, каже да се мора видети каква ће бити ситуација за четири недеље.

“За четири недеље школа не може ни на који начин да ради и мислим да се ту сви слажемо, а после тога следи процењивање”, каже Кон.

Шта треба да се догоди па да се ублаже мере
Кон наводи да је за ублажавање мера потребно значајно смањење процента позитивних у односу на број оних који се тестирају, односно смањење на пет одсто на територији целе Србије.

“Тренутно је у различитим деловима Србије од нула до 40 и нешто посто, а у просеку у Србији не би смело да буде више од пет”, објашњава Кон.

Додаје да морају да се гледају и друга мерила – колико има људи на респираторима, колико има оних који су у лаким болницама, бањама, који имају благе симптоме, а колико се смањује број пацијената у болницама где су тешки случајеви.

Истиче и да најмање две недеље мора да пада број позитивних.

“Старијима потребна шетња најмање пола сата дневно”
Упитан да ли мере треба да се релаксирају сада, Кон истиче да оне људе који су највише оптерећени, грађане старије од 65 година, треба ослободити, релаксирати и направити вентил.

“Треба да добију период за шетање најмање пола сата дневно. То је нешто за шта мислим да већ начелно постоји договор да се уведе одмах после празника”, наводи Кон.

Напомиње и да ванредно стање може да се укине, а да у оквиру проглашења епидемије остану одређене ванредне мере, као што је забрана окупљања…

“Не планирам да идем из Србије”
Лично је уверен да ће вирус привремено да нестане, али не потпуно, јер може да преживи на Јужној хемисфери.

Упитан да ли ће бити могуће путовати на море, рекао је да он то више не планира, али да је то његово лично мишљење и питање осећаја сигурности, а не епидемиолошки став.

“Не планирам да идем из Србије јер се ту осећам најбезбедније”, поручио Кон.

Подели на: