Најновије вести

Кон: Ово није шала

Епидемиолог Предраг Кон је рекао данас да су подаци о коронавирусу добри и да указују на побољшање ситуације.

 

Он је упозорио да је вирус и даље са нама и да би требало шватити да ће остати још дуго.
Оценио је да је тешко да ћемо уопште стићи до нуле, када је реч о броју новозаражених, и до прекида првог таласа.

Кон сматра да ће бити повећања бројева после одређенг попуштања мера, али наглашаава да ни у ком случају није дозвољен рад ноћних клубова, већ је само продужено радно време трговинским радњама и кафићима и ресторанима који имају баште.
Истиче да су забрањена окупљања више од 30 људи, а самим тим индиректно и прославе и да то морају да швате и органи који спроводе инспекцију и контролу.
Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС, упозорио да у кафићима и ресторанима мора да се поштује мера дистанце и да је јасно да сваки сто мора да има своје дезинфекционо средство.
Како наводи, ако се то не поштује, опет хрлимо ка поновно ширењу вируса, а то једва успевамо да спустимо после месец дана.
“Треба да шватимо да ово није шала и не сме бити опуштања. Нико никоме неће опростити онакво пуњење болница какво се десило”, рекао је Кон и апеловао на органе контроле “да раде свој посао сада више него икад”.
Додаје да и ако неко хоће да облежи венчање, може то да уради са бројем до 30 људи, али наводи да мора да се одложи весеље јер је ситуација таква.
Кон је напоменуо да су јуче на Кризном штабу одбијени сви захтеви и да се спинује да је реч о наглом попуштању мера.
Када је реч о препоруци самоизолације за особе које долазе с летовања, Кон је рекао да би свако требало да буде свестан, ако долази из земаља где је повишен пренос вируса, да угрожава себе и околину.
Подсећа и да је на снази препорука да деца која долазе из таквих земаља у периоду од 10 дана похађају онлајн наставу и додаје да су од земаља у окружењу то Хрватска, Црна Гора и БиХ.
Наводи и да је све спремно за почетак школе, али да нико није зауставио вирус.
“Све што ми радимо, радимо на успоравању преношења вируса и обезбеђивању да имамо ситуацију са што мање проблема за задравствени систем”, рекао је Кон.

Подели на: