Најновије вести

Кон за РТС: Вирус пробио епидемиолошке баријере и налази се у популацији

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да је Србија у крајње озбиљној епидмиолошкој ситуацији која захтева велику помоћ комплетном здравственом систему.

 

 

Предраг Кон је за Јутарњи програм РТС-а рекао да је епидемиолошка ситуација на територији целе Србије неповољна, без обзира на то што, каже, има места где нема оболелих или где су случајеви појединачни.”У овом тренутку немамо чврсте податке да се ситуација побољшава без обзира на то што је смањен тај регистровани број, бар на дневном нивоу. Мене лично то не охрабрује, јер су дупке пуне болнице и има људи на респиратору. Рано је говорити о побољшању. Ковид амбуланте и респираторни центри су под великим притиском, има велики број оних са респираторним тегобама, код којих се открива зараза”, истакао је епидемиолог.

Ми смо, истиче, у крајње озбиљној ситуацији која захтева велику помоћ комплетном здравственом систему.

“Да помогну сви грађани коришћењем маски, избегавањем скупова, поготово организованих, али и приватних, избегавањем контакта. Отприлике половина се заразала на неком од тих скупова”, напомиње Кон.

Према његовим речима, маске могу да помогну само ако их сви носимо.

“У затвореном простору је то врло значајна помоћ. Ако постоји шарено, неко носи неко не… Онај ко је старији, хронични болесник и носи, штити себе само 30 одсто”, наглашава Кон.

Директно зависи врх таласа од спровођења мера. Од прошлог понедељка постало обавезно са кажњавањем у београду, сад би требало да стингу резултати тога.

Вирус је, како каже, у Београду пробио све епидемиолошке баријере и налази се у популацији.

“Преноси се, нису препознатљиви људи који га имају”, објасио је Кон.

Превентива, превентива, превентива
Са ковидом се, према речима епидемиолога, можемо изборити једино превентивно.

“То је стратегија изолације болесних и карантина контаката. Већи имамо кућну изолацију, а самоизолацију за контакте. Можемо да размишљамо о томе да ли да у стратегију додамо сталну употребу маски”, истакао је епидемиолог.

Важно је шватити, како каже, да је током ванредног стања могла до краја да се примени стратегија. Ван ванредног стања се, истиче, ослањамо на свест грађана.

“По том питању се стратегија мора мењати. Мора људима да буде јасно да нема ништа без тога”, навео је Кон.

Никако се, каже, не сме прећи граница да се сви капацитети исцрпе и да лечење оболелих буде код куће.

Коментаришући изјаву премијера Венета Луке Заје да је коронавирус у Србији јачи него у Италији, Кон је рекао да “не зна шта то значи”.

“Свако може да изјави шта хоће, ако има доказа, онда доказе на сто”, наводи епидемиолог.

Говорећи о евентуалном укључивању приватних лабораторија у Пи-Си-Ар тестирање, Кон сматра да оне не могу да задовоље безбедност неопходну за тестирање.

Подели на: