понедељак, 05. јуна 2023. | 08:41
Најновије вести

Континуирана подршка Словеније европском путу Србије

Србија и Словенија имају добре политичке, посебно, економске односе, рекла је премијерка Ана Брнабић и захвалила тој земљи на континуираној подршци и евроинтеграцијама. Србија је добар партнер Словеније, поручио је словеначки премијер Марјан Шарец у Београду.

 

У званичној посети Београду је премијер Словеније Марјан Шарец. После свечаног дочека испред Палате “Србија”, уз највише државне почасти, премијерка Ана Брнабић одвојено је разговарала са словеначким колегом.Одржан је и састанак делегација две земље.

Премијерка Брнабић је на конференцији за новинаре рекла да је словеначка привреда један од најзначајнијих трговинско-економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у Србији, са уложених преко милијарду евра.

Сада је то милијарду и 100 милиона евра, каже Брнабићева и додаје да чак 1.600 словеначких компанија успешно послује у Србији.

“Ако постоји једна ствар коју бих ја волела – потрудићу се да научимо од Словеније – а то је колико је важно за динамичну, здраву економију тај сектор малих, микро и средњих предузећа јер 1.600 словеначких предузећа показује колико је јака словеначка економија”, рекла је она.

“То је оно што је и нама потребно и трудићу се да реплицирамо нека од ваших искустава”, поручила је премијерка Србије словеначком колеги.

Марјан Шарец каже да Словенија подржава проширивање ЕУ на Западни Балкан, јер Србија то заслужује.

“Знамо да има много отворених питања, али сигурно ћемо и даље наставити да подржавамо, јер ЕУ је веза држава што је до сада нешто најбоље што се Европи десило и верујем да Словенија као познавалац региона, већ и добар пријатељ региона добро познаје проблеме којих ту има и добро рзумемо. Наставићемно да подржавамо проширење на Западни Балкан”, истакао је Шарец.

Подели на: