Најновије вести

„Кошаре – нови Косовски бој“

Књига историчара Милана Бојића о Кошарама представљена у Руском дому у Београду

тим борбама је погинуло 108 јунака витезова, а рањено је 265 ратника од којих многи немају решено животно питање, а неки ни здравствено осигурање, рекао је пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара

Књига кратких истинитих прича о борбама на Кошарама 1999. под насловом „Кошаре – нови Косовски бој“ аутора, историчара Милана Бојића, представљена је недавно у галерији Руског Дома у Београду. Књига је бјављена код издавача „Добордетељ“ у едицији „Добро дете“, уредника Алаксандра Миљевића. На свечаној промоцији су поред аутора и издавача говорили и пуковник Љубинко Ђурковић и борац који је учествовао у борбама на караули Кошаре, Дарко Анђелковић.
Књига истинитих прича прилагођених дечјем узрасту са многим илустрацијама, као графичка новела, описује приче о догађајима и учесницима највеће битке у савременој српској историји која се одиграла у околини карауле Kошаре на српско-албанској граници 1999. године. Kроз 12 акционих прича уз 12 атрактивних илустрација Владимира Kрстића Лација, деци је предочено како је спречен копнени напад на Kосово и Метохију током НАТО агресије на Србију.

Да се чува завет косовских јунака

Под крилатицама “Нема повлачења, нема предаје” и “Не сме ни педаљ ове земље да падне” на почетку и крају књижевног дела, аутор је у уводнику записао да је књига посвећена свима који су 1999. године бранили отаџбину на албанској граници у највећој битки народа у савременој историји. “Никада вас нећемо заборавити”, записано је као посвета у уводу књиге, едиције “Добро дете”. Александар Миљевић – уредник и издавач књиге, рекао је на промоцији да је дело “Kошаре – Нови Kосовски бој” прва књига за децу о највећој битки у савременом добу. Он је навео да је овде у питању много више прича из срца него из разума. -Не причају ови хероји о смрти и мукама, већ о заборављенима. Потребно је да се чува завет косовских јунака, нагласио је уредник Александар Миљевић испред едиције “Добро дете” и додао да су хероји ових прича сви који су се борили на Kошарама, мада се по имену помињу само неки од њих, према одлуци писца. Ова књига је споменик њиховој огромној храбрости и жртви. Ми смо само наставак српског кода, рекао је Миљевић.
Пуковник Љубинко Ђурковић – командант одбране Kошара, био је консултант и саветник за војна питања у књизи, на неки начин супервизор књижевног пројекта. Ђурковић је пружио детаљну анализу целог периода са Kошара и поетски се изразио да је “посејано семе за младеж која ће се расцветати у наредном периоду као вертикала истине и поштовања”. Пуковник је био укључен у процес настајања књиге, прочитао је све приче и указао на све могуће пропусте у првим верзијама, да би касније биле дорађене. Он је рекао да је копнена инвазија почела 9.априла да је међа и сваки гранични камен брањен и да се само чуло „Нема повлачења, нема предаје“. Битка за Кошаре се пореди и са битком на Термопилима тако да се често чује да су Кошаре српски Термопили јер је битка вођена у суровим борбеним условима када је надмоћ непријатеља била 15 према 1 (15:1). У тим борбама је погинуло 108 јунака витезова, а рањено је 265 ратника од којих многи немају решено животно питање, а неки ни здравстве но осигурање, рекао је Ђурковић. Додао је такође да су се са Србима борили и браћа муслимани и католици.

За слободу се вреди борити

Писац књиге Милан Бојић навео је да није било лако написати и објавити овакву књигу, када су у моди неки други популарни садржаји. Према његовим речима, Kошаре је битка која и даље, дан данас. Он је приметио да је тек последњих година кренуло мало више да се говори у јавности о тој битки, и тематика је постала актуелна и важна. – Усудили смо се да учинимо оно што нико досад није: да урадимо књигу за децу у којој ће бити описани модерни ратови, на примеру битке по много чему посебне, а која је предуго представљала безмало табу тему – каже Бојић. – Ипак, то је књига која не распирује мржњу, већ буди оно најплеменитије у читаоцу. Битка на Kошарама и даље траје, и рат и даље траје, само што се модерни ратови воде на потпуно другачији начин: данас се освајају умови, пре свега путем медија који су најјаче оружје, рекао је аутор.
“Нисам желео да измишљам било какве причице, већ да кажем само истину, али да буде прилагођено деци. Велику захвалност дугујемо овим јунацима, данас присутним, и стручним саветима да књига буде још боља”, нагласио је писац и додао да би у Холивуду сигурно сваке године непрестано снимали филмске серијале и ТВ серије на ову тему да им се десила тако велика историјска битка. – На питање како то једна књига о рату и ратовању оплемењује дечју душу, одговорио сам једном и увек одговарам исто: тако што их учи да цене слободу као нешто за шта се вреди борити, да увек стану у одбрану слабијих… Надахњује и буди оно најплеменитије у свакоме од нас – рекао је Миљевић, који је стварање ове књиге поверио тандему већ опробаном на издању о српским херојима кроз векове, управо у периоду између два боја на Kосову. Да су Kошаре “битка која и даље траје”, осим пуковника Ђурковића, истакао је и још један од учесника тог модерног косовског боја, Дарко Анђелковић. Он се захвалио творцима књиге што су их се најпре сетили, а потом их и окупили, не би ли оставили младим генерацијама у аманет оно најважније: пример како се воли отаџбина и поштује традиција.
– Верујем да је битка на Kошарама чист доказ да постоји Бог, који нас је све горе окупио, и дао нам да успемо да зауставимо агресора и спречимо га да не продре у нашу земљу – навео је Анђелковић. – Сам Бог је спојио нас, шаку Срба, и омогућио да осујетимо план шестроструко јачег непријатеља. Надам се да ће ова књига вратити децу традицији, навести их да поштују жртву јунака са Kошара, али и своју отаџбину, за коју смо ми увек били спремни живот да дамо, рекао је Анђелковић.
Славица Ђукић

Подели на: