уторак, 30. маја 2023. | 00:50
Најновије вести

Коснет: Амерички војници нису погинули ради велике Албаније или велике Србије

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет успротивио се формирању такозване велике Албаније и рекао да “амерички војници нису погинули да би створили велику Албанију или велику Србију”.

 

“Мој коментар о придруживању Албанији је непромењен. Амерички војници нису се борили, а неки од њих нису погинули, да би створили велику Србију и велику Албанију на Балкану. Желео бих да скренем пажњу на устав који позива на мултиетничко друштво са верском слободом за све”, рекао је Филип Коснет приштинским медијима.

Коснет је реаговао на изјаву Рамуша Харадинаја да ће предложити референдум за уједињење “Косова са Албанијом ако до 2025. године не дође до институционалног приближавања Косова НАТО-у и ЕУ”.

Коснет је навео пример Сједињених Држава, као мултиетничке земље, у којој се, како каже, и након скоро 250 година и даље боре за изградњу друштава у којем постоји једнакост пред законом, једнаке могућности за све, у којима етничке групе живе у хармонији, чији су очеви оснивачи назвали “савршенијом заједницом”.

“Не бих волео да видим како људи на Косову одустају од овога. Мислим да Косово има користи од тога што је мултиетничко, мултирелигијско друштво и разговори о великој Албанији, разговори о великој Србији на Балкану били би предаја, били би неуспех и мислим да ово није одговор на проблеме земље и региона”, рекао је Коснет.

Подели на: