Најновије вести

Коснет: Приштина има обавезу да формира ЗСО, време не ради за дијалог

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет рекао је да САД верују да Косово има обавезу да формира Заједницу српских општина. Историја није започела даном када је формирана влада Аљбина Куртија и стране имају обавезу да поштују раније преузете споразуме и обавезе”, поручио је Коснет.

 

Коснет сматра да неће бити још пуно простора за напредак у дијалогу, ако Београд и Приштина нису спремни на компромисе.

“Последњих 20 година на Косову људи су навикли на међународну заједницу која упумпава пуно новца, помажући народу у решавању проблема”, рекао је Коснет за Радио Контакт плус из Косовске Митровице, упозоривши да то неће трајати вечно.

На питање да ли дели оптимизам специјалног изасланика САД за Западни Балкан Метјуа Палмера, који је почетком јуна изјавио да мисли да је “апсолутно могуће” да председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти постигну договор ове године, Коснет је рекао да је важно кренути напред по том питању, “са одређеним осећајем хитности”.

Амбасадор САД у Приштини је истакао да време не ради ни за једну страну.

“Мислим да је највећи непријатељ Приштине самозадовољство. Током последњих двадесет година, створила се ситуација где су се људи веома навикли на међународну заједницу која упумпава пуно новца у земљу, помажући народу у решавању њихових проблема. Сваки пут кад дође до кризе, чланице Квинте, Кфор или ЕУ су ту да држе људе за руке и помогну им у таквим тренуцима. То неће трајати вечно”, поручио је Коснет.

Коснет је истакао да Вашингтон верује да Приштина има обавезу из Бриселског споразума да формира Заједницу српских општина.

“Историја није започела даном када је формирана Куртијева влада и ми верујемо да земље имају обавезу да поштују раније преузете споразуме и обавезе. Бајденова администрација пажљиво је проучила Вашингтонски споразум који су потписали Вучић и (претходни премијер Авдулах) Хоти у Белој кући и закључила да су то ствари за које желимо да видимо да стране даље испуњавају”, закључио је Коснет.

Подели на: