Најновије вести

Косово и Метохија је део Републике Србије и тако ће и остати

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио радове на реконструкцији Опште болнице у Врању

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић у пратњи министарке републичког Министарства здравља, Данице Грујичић и других сарадника боравио је 26.јануара у Врању приликом чега је обишао радове на реконструкцији Опште болнице Здравственог центра Врање. Том приликом он је током обиласка гинеколошко акушерског одељења на чијој су реконструкцији радови у току, истакао да ће они бити завршени до маја и да ће четири милиона евра бити издвојено за дечје одељење.

-Породилиште у Врању биће једно од најлепших и најмодернијих-казао је председник Вучић уз подсећање да општа болница у Врању после 50 година добија реконструисано породилиште и одељење гинекологије. Он је истакао да ће на територији Републике Србије у већини породилишта бити урађено све ново према најсавременијих стандардима.

-Гледаћемо да то буде готово до 2027.године. У Нишу ћемо да градимо ново или да реконструишемо старо, то ће експерти да кажу, а радиће се породилишта у Београду, Крагујевцу, Лесковцу- исткао је председник Вучић. Он је подсетио да је током прошле године у сферу здравства уложено 4, 4 (чиетири кома четири) милијарде евра , а да вредност радова на реконструцији опште болнице у Врању износи 27 милиона евра. Реконстриукција ове болнице обухвата око 15.000 квадратних метара корисног простра. Радови на реконструцији око две трећине болнице су већ завршени. Здравственом центр у Врању покрива Пчињкси округ, а овде се лече се и пацијенти из Косовског Поморавља. Прошале године он је опремљен савременим мамографом, скенером и другом опремом ,а у наредном периоду добиће и магнетну резонанцу.

Очекује се велика инвестића у Врању која ће запослити 1500 радника

Председник Ребулике Србије је у разговору са запосленима у Здравственом центру Врање истакао да ће бити нових улагања у Пњичском округу како у сфери здравтва али и у другим сегментима. Улагања неће изостати и у другим деловима Репблике Србије. Он је подсетио на израдњу савремених болница у Лесковцу, Нишу и другим местима. Уз остало рекао је да су у току преговори са једним немачким инвеститором који је спреман да уложи око 200 милиона евра да се у Врању изграде капацитети који ће упошљавати око 1500 радника.

Председник Републике Србије је нагалсио и то да подршка неће изостати ни када је у питању Косово и Метохија. Он је током боравка у Врању поручио уз остало да је Косово и Метохија део територије Републике Србије и да помоћ српском стновништву неће изостати, а у циљу пре свега опстанка Срба на овим просторима. Упитан шта мисли о изјави министра привемених приштинских институција Џељаља Свећља да ће једини српски симбол у Приштини бити њена абмасада, председник Вучић је казао да је то само Свећијин ружан сан и ноћна мора.

-Могу да му кажем да је Косово и Метохија у складу са Резолуцијом 1244 и Уставном наше земље део територије Републике Србије, тако је било, тако ће бити.Знате то је психоделична политика у којој уз подршку оних чију подршку не би смела да има, мисли да може да се иживљава над нашим народом. Трпео је наш народ и горе дахије, али не до века- нагласио је председник Вучић.

Људи на КиМ знају колико је важно да чувају своја огњишта

Упитан од стране нашег новинара да ли сматра да ће најављена подршка државе у износу од 500.000 динара, мајкама које добију прво дете утицати на додатно повећање нателитета на просторима Косова и Метохије, знајући чињеницу да у српским срединама присутан позитван природни прираштај, председник Вучић ја казао да не мисли да је то кључни разлог за повећање наталитета.

-Људи на КиМ знају колико је важно да чувају своја огњишта и они желе да имају више деце, али ако ми тиме помажемо да они могу опрему и одећу за бебе и све друго да набаве нешто лакше, нама је то веома важно– додао је председник Вучић. Он је додао да ће исплата поменте помоћи вероватно кренути од 1. маја.

– Потребан нам је ребаланс буџета. Видећемо да због ове одлуке ретроактвино важи од почетка ове године, јер када иде у корист народна одна можете да донесете одлуке ретрокативно- казао је председник Вучић.

Новчана давања на КиМ биће повећана

Такође упитан од стане нашег новинара уз коментар да је ново запошљаање у здравству на Косову и Метохији значајно даје допринос опстанку нашег народа на овим просторима и да ли ће бити додатног упошљавања у сфери здравства председник Вучић је казао:

-Јесте то допринело допринело, само да ви имате у виду да ми увек на то пристанемо када је реч о Косову и Метохији са тим нашим издвајањима, зато што знамо да тиме доприносимо опстанку нашег народа.

Председник Вучић је истакао да се за Косово и Метохију издваја велики новац, али да ће ночвана давања бити повећана, а у циљу опстанка нашех народа на овим просторима.

-Ја сад и не смем да вам кажеммо колико новца ми трошимо за наш народ на Косову и Метохији. То је огроман новац и гледаћемо да повећамо и учествујемо у опстанку нашег народа на Косову и Метохији.Највашније да људи имају од чега да живе, да прехране своју децу, своје унучиће- нагалсио је председник Републике Србије. Он је током посете Врању нагласио да је најважније очувати мир и стабилност у земљи и радити на побољшању животних услова становништва у свим сегментима.

С.И.

Подели на: