Најновије вести

“Косово се може суочити са великим притиском САД да дозволи Русији да се укључи у процес”

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер очекује да ц́е САД извршити притисак на Косово како би се омогуц́ило Русији да буде укључена у процес дијалога.

 

Он је за Коха диторе изјавио да власти у Приштини то не треба да дозволе, коментаришући изјаву Дика Кустина, портпарола изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, “да је Русија и било ко други ко има идеје за мир, стабилност и просперитет (у том дијалогу) добродошла”.

Кустин се осврнуо на изјаву руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка, који је рекао да коначни споразум треба да буде донет преко Савета безбедности УН, да се усвоји нова резолуција која ц́е заменити Резолуцију 1244, и да ц́е се Русија укључити у процес ако то Србија затражи.

“Косово се може суочити са великим притиском Сједињених Држава да дозволи Русији да се укључи у процес, што се може видети из изјаве из Гренелове канцеларије да су ‘сви добродошли'”, рекао је Сервер и додао да би у том случају “Приштина требало да се јасно и недвосмислено суочи са катастрофалним предлогом за поделу”.

Руски амбасадор у Београду је такодје изјавио да размену територија и других идеја “могу проценити само Приштина и Београд”.

Према Серверу, питање размене територија одговара Русији, која жели да оправда анексију Крима од Украјине и стварање “марионетских држава” унутар Грузије и Молдавије.

“Русија би се требала укључити само ако се Приштина сложи, а то се не би требало догодити док Русија не призна Косово као независну и суверену државу у тренутним границама. Јасно је да Русија тражи територијално решење које ц́е помоц́и оправдавању анексије Крима и стварању марионетских држава у Јужној Осетији, Абхазији и Придњестровљу”, рекао је Сервер.

Подели на: