Најновије вести

Косово се нада визној либерализацији уз подршку Немачке

Немачки став о либерализацији виза за грађане Косова остаје непромењен и немачка влада ће наставити да подржава тај процес, али је за добијање визне либарализације потребна сагласност свих земаља ЕУ, пише Коха.

 

Немачка од 1. јула до 31. децембра ове године председава Саветом Европе.

Највећа препрека визној либерализацији за Косово тренутно је Франсуцка али Косово се нада да ће скоро десетогодишње чекање бити окончано у другој половини ове године.

Високи званичник немачке владе рекао је за Коху да став немачке државе о либерализацији остаје непромењен – подршка ц́е се наставити.

„Немачка позиција о либерализацији виза остаје непромењена: подржавамо либерализацију виза засновану на испуњавању задатих критеријума. Одлука о либерализацији виза сада је у надлежности чланица Савета Европске уније”, рекао је немачки званичник који је желео да остане анониман.

Према његовим речима, земље Западног Балкана су важни партнери Немачкој у оквиру председавања Саветом Европске уније.

Званичници на Косову више пута су рекли да је Косово испунило све критеријуме потребне за либерализацију виза, па очекују да ц́е ЕУ одржати реч.

Директор Института ЕПИК Демуш Шаша нагласио је да Председништво има значајну моц́ јер представља све државе чланице у оквиру функционисања институција ЕУ.

Немачка ц́е такође председавати састанцима Савета ЕУ, осим Савета за спољне послове, којим председава високи представник Ђузеп Борељ.

Што се тиче процеса либерализације визног режима, каже Шаша, постоје реалне могуц́ности које би биле у корист Косова.

“Током немачког председавања Саветом ЕУ, постоје реалне шансе да се осигура завршетак процеса одлучивања у оквиру институција ЕУ о либерализацији виза. То је зато што се Немачка сада изјаснила за либерализацију виза за Косово, а пошто ц́е Немачка као председавање ЕУ представљати најмоц́нију земљу ЕУ која ц́е моц́и да утиче на дневни ред доносиоца одлука”, рекао је Шаша.

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон рекла је да види позитивне сигнале у Берлину, међутим, према њеном мишљењу, на Савету ЕУ је да донесе одлуку.

Подели на: