Најновије вести

КОСОВСКИ ДУХ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

ПАНОРАМА –ЈЕДИНСТВО НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

 

 

Новинско издавачка кућа „ Панорама „ Јединство из Приштине – Косовска Митровица је већ традиционално стални учесник Међународног сајма књига у Херцег Новом. Белависта , један од најлепших новскиг тргова, недељу дана је место окупљања читалаца, прозних писаца, песника и свих оних који књигу цене као драгоцено благо. Овогодишњи сајам је узео слоган аустријског писца Рајнер Марије Рилкера: „о како је добро бити међу људима који читају књиге“, а неизоставно једна од њих је директорица и уредница „Панорама“ – Јединство Рада Комазец.
Увек са осмехом директорица Комазец, је изнела своје утиске о овогодишњем Сајму, књигама и издавачкој кући коју води веома успешно:

– Без претеривања могу рећи да је наша кућа најомиљенија на овом Сајму и он је уврштен у наш годишњи план. У јединственом амбијенту на овом малом простору, имамо непрегледно богаство књига. Ако имамо у виду да нас књиге повезују са прошлошћу, осветљавају садашњост и обликују будућност , сви путеви ће нас одвести на Косово и Метохију. Поред тога што чувамо лепоту писане речи, улога наше куће је неизмерна у очувању српског идентитета на Косову и Метохији, постојбини свеколиког српства. На КиМ се од средњег века негује књижевни и преписивачки рад без којег се не може замислити српска култура. У скрипторијама Високих Дечана, Пећке патријаршије, Грачанице и других духовних средишта стварале су се и множиле српске библиотеке, преко којих је српски народ ушао у непосредан додир са великим цивилизацијама , са античким наслеђем које ће тек после пада Цариграда 1453. године „емигрирати“ на Запад и бити откриће хуманизма. Трагедијом историје у овим великим српским средњовековним библиотекама на Косову и Метохији , остао је мали део , а у њима се нису само преводиле и репродуковале књиге већ су се стварале оригиналне ауторске творевине. Косово и Метохија, као јединствен географски простор, препознат је као битан чинилац целокупне српске књижевности и ево нас овде у предивном амбијенту херцегновског трга Белависта да поштоваоцима наше куће и љубитељима писане речи представимо дела и ствараоце са Косова и Метохије и унесемо косовски дух у Херцег Нови. Косово није само простор већ колевка и душа сваког Србина био он у Србији, Црној Гори или било којем другом месту на планети – казала је Комазец.

  • У којој мери савремене технологије потискују књиге?

– Папир је тајанственог мириса и асоцира на мудрост те нико неће моћи да отме књигу из руку истинским читаоцима, односно истражитељима дубљег смисла живота. Они ишчекују нове наслове и пуног срца кажу да ништа не може заменити добру књигу. Књиге су јединствена преносива чаролија који се појављују као и најбољи пријатељи, када су вам најпотребнији.

  • Има ли интересовања млађих генерација за књиге и какво је искуство „Панорама“ –Јединство по том питању?

– Млади јесу заинтересовани да уче нешто ново, али треба ослушнити трендове међу младим људима. Полако и неусиљено понудити им одређене садржаје и прилагодити се дигиталним трендовима. Наша кућа афирмише младе ствараоце кроз часопис за културу и књижевност Стремљења и могу рећи да је Косово и Метохија прави расадник талената. У непрестаном формирању и очувању идентитета учествују бројни елементи , међу којима су темељни култура и књижевност и радује ме што то млади на Косову и Метохији разумеју и подржавају.
И. Радивојевић

Подели на: