уторак, 17. маја 2022. | 16:32
Најновије вести

Косовскометохијски изданци кроз скулптуре

Изложба скулптура вајарке Звездане Елезовић одржана у оквиру Харак форума на Криму

Вајарство као уметност формира као производ скулптуру која је целина израженог дела и емоција аутора. Изложба Косово и Метохија ,,проклијавање кроз скулптуру,, ауторке Звездане Елезовић , организована је у сарадњи са Институтом за српску културу Приштина-Лепосавић и Галеријом модерне уметности Лотос,а у оквиру Међународног Харак форума ,,Политички простор и друштвено време,, истинита и лажна политика и уметности ,недавно у Јалти.
Изложба скулптура изазвала је велику пажњу, како присутних, тако и тамошњих медија, оцене је ауторке изложбе,додајући да је део скулптура, њен дар тамошњој галерији.
Отварању изложбе присуствовали су представници српске делегације, који су дошли на Крим да учествују на Харак форуму, уметници и вајари на Криму, као и студенти и наставници кримског Универзитета. Директор Галерије савремене уметности Лотос, Игор Гудзикевич, рекао је да су радови Звездане Елезовић у складу са духом времена . Скулптуре се складно уклапају у окружење изложбеног простора, јер се обично користи за изложбе савремене уметности . ,,Креативност Звездане Елезовић представља авангарду млађе генерациј. Ова изложба је претеча изложбе младих уметника која ће се ускоро отворити,,. Захвалио је вајарки Елезовић што је имао прилику да ову изложбу покаже становницима и гостима Јалте.
Преносећи утиске са изложбе, Андреј Моков копредседник организационог одбора Харак форума , директор Црногорског информативно- аналитичког центра, казао је да је изложба Звездане Елезовић још једна светла страница руско- српског пријатељства , које већ има дугу историју и манифестује се у сарадњи кримских научника И јавних личности са српским колегама.
Отварању изложбе присуствовао је и познати кипар Владимир Кравчук , који је истакао да становници и гости Јалте , посебно представници креативне заједнице града високо цене рад српске вајарке Звездане Елезовић и били би веома сретни да имају прилику излагати своје радове у Србији.
Ауторка изложбе је веома почаствовала како учешћем на изложби на Јалти, тако И позитивним критикама које је стекла на далекој Јалти.
Каталог,, Косовскометохијски изданци кроз скулптуре,, доноси опис скулптура, део фотографија скулптура, текст Светислава Арсића Басаре о скулптурама И раду Звездане Елезовић и биографију вајарке.
Може се рећи, да вајарство као уметност као производ формира скулптуру која је Целина израженог дела и емоција аутора. У каталогу, овим поводом Светомир Арсић Басара, о скулптурама Звездане Елезовић, између осталог каже,,основну препознатљиву карактеристику скулптура вајарке , чине тактилни квалитети површина, пластични сензибилитет и склад између спољног изгледа и тежине масе. То је скулптура у формалном дејству асоцијатипног естетизма. Основни материјали су камен и метал, два тешко помирљива материјала. Форма сведена напето, пуна унутрашње снаге , која упућује на карактеристично посебно шватање композиције и облика”, каже Басара.
Оцењујући поступак рада, Басара још, између осталог наглашава, ,,у њеном радном приступу сусрет са материјалом одвија се спонтано, без шема , без пројеката. Врста обраде одвија се по маштовитој механици. Машта се испољава у стабилној форми која слободно комуницира у простору,,.
Биографија Звездане Елезовић
Вајарка Звездана Елезовић рођена је 1977. године у уметничкој породици у Крушевцу. Дипломирала је на Факултету Уметности у Приштини 2001. Године . На истом факултету је магистрирала 2006. Године, на теми , Језик савремене скулптуре.
Била је стипендиста Фонда за подстиццај развоја млади талената града Крушевца . Докторирала је на Факултету за Културу и медије , Џон Незбит универзитета у Београду, 2016. Године, са темом , Улога савремене српске ликовне уметности на Косову и Метохији у очувању српског културног идентитета.
Ради на Институту за српску културу Приштина- Лепосавић, где је ангажована на Пројекту , Материјалана и духовна култура Косова и Метохије, који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Живи у Београду , ствара у Крушевци и у Београду.
До сада је излагала на више изложби широм земље , а аутор је бисте Сава Дечанац , која се налази испред Центара за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу. Добитник је и прве награде на Октобарском Салону у Крушевцу 2001. године.
В.Вукојевић

Подели на: