Најновије вести

Козарев: Београд својим чврстим ставом показао да не пристаје на уцене

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је Београд својим чврстим ставом показао да не пристаје на уцене и нагласио је да нашој страни није достављен никакав документ у Бриселу, о коме се спекулисало, а који би био постављен нашој страни као нека врста ултиматума.

 

У Бриселу је јуче одржана друга рунда техничког дијалога Београда и Приштине, а теме су биле економска сарадња и питање расељених.

“Као што сте чули од председника Вучића и од директора Ђурића да је било конкретног покушаја да се тако нешто уради, сигурно је да се делегација Београда не би задржала онолико колико смо се јуче задржали. Није дошло до тога”, рекао је Козарев за Пинк.

“У ЕУ администрацији је већ четврти циклус кадрова који се непосредно баве тим питањем, од 2012. године мења, да је у Приштини чак то осма гарнитура са којом ми разговарамо, а са друге стране ми смо потпуно конзистентни, увек долазимо са огромном количином материјала, одлично смо припремљени”, додао је он.

Како каже, наша страна има увек одговарајући капацитет, одговарајући ниво, фасцикле са великом количином материјала и да је увек аргументована и спремна позиција што се тиче свих тема.

Наглашава и да је наша страна увек отворена за разговор и да ће увек, када је дијалог у питању, без обзира на притиске и тежину, на потенцијалне уцене бити отворена да разговара о било чему што се тиче нормалног живота.

Историчар Немања Старовић рекао је да је јако важно што је у тим разговорима у Бриселу наша делегација учествовала и била веома припремљена за ову рунду разговора и оценио је да би ово били политички разговори на експертском новоу а не технички.

“Показали смо наш имиџ као конструктивне и кредибилне стране, стране која преузме све обавезе на себе и стране која је спремна да разговара о свим темама”, рекао је Старовић.

Наглашава да су теме које су јуче биле заступљене итекако важне.

“Када говоримо о медијским спекулацијама не бих их у потпуности одбацио и не бих искључио то да Лајчак и његов тим негде у позадини раде у припремању неког документа, него свеукупног споразума и да би део тог свеобухватног споразума могао бити и захтев који би био еквивалентан захтеву из 2013. године који је Александар Вучић као први потпредседник Владе одбио”, рекао је Старовић и подсетио да је тај захтев подразумевао да не спречавамо тзв. Косову шансу у УН”, рекао је Старовић.

Како каже, сам захтев те врсте би био апсурдан јер би подразумевао да ми прихватимо нешто што нисмо прихватили 2013. године а са друге стране нема притиска на Приштини да испуни оно што је потписала.

Подели на: