Најновије вести

Краљ Хамад са Вучићем: Радујемо се заједничкој сарадњи

Данашњи разговори су од историјског значаја за односе Краљевине Бахреин и Србије, оценили су краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа и председник Србије Александар Вучић непосрдно по доласку председника Србије Александра Вучића у посети тој земљи.

 

 

Ми у Краљевини Бахреин сматрамо да је ваша посета нашој земљи важан историјски корак. Поносни смо што сте први председник пријатељске Србије који је дошао у посету, коју видимо као важан показатељ јачине наших веза, заснованих на узајамном поштовању” истакао је краљ Бахреина на почетку састанка делегације две земље.

Истакао је да је посета председника Србије изванредна могућност за успостављање снажног оквира за политичке консултације и наставак координације у вези са регионалним и међународним питањима од заједничког интереса.

Он је рекао да се унапред радује реализацији тих циљева “посредством Меморандума о разумевању министарстава спољних послова двеју земаља, и путем радних механизама око којих ћемо се договорити”, објаснио је он.

Краљ Бахреина је нагласио да то представља и идеалну прилику да се размотре начини како да се предузму заједнички кораци у области економије и трговине, туризму, пољопривреди и инвестиција у природне ресурсе.

“То чинимо у циљу унапређења заједничких интереса и јачања положаја наших држава на међународном плану, на добробит наших двеју земаља, доприносећи на тај начин просперитету и миру у свету”, рекао је он.

Председник Вучић рекао је да је Бахреин, иако је земља која је географски удаљена од Србије, земља која је блиска нашим срцима и која је пружила несебичну и правовремену подршку онда када је то нама било потребно, пославши значајне количине медицинске помоћи у јануару што никада нећемо заборавити.

“Моја посета Бахреину је показатељ, наставка неговања пријатељских веза и добрих односа, али и више од тога – она отвара бројне могућности за сарадњу у циљу напретка и добробити наших двеју земаља и наших народа. Посвећени смо даљем продубљивању политичких и економских веза између Србије и Краљевине Бахреин”, поручио је он.

Председник Србије лично је позвао краља Бахреина да посети Србију.

“Уверен сам да ћете као драг гост наше земље искусити чувено и традиционално српско гостопримство”, истакао је он.

Вучић је казао да ће, када ова тешка и суморна времена, пуна неизвесности, изазвана глобалном пандемијом Ковид19 буду иза нас, моћи да се покрену сви одговарајући механизми како би се остварили заједнички циљеви и истовремено пружио допринос општем напретку и благостању.

Председника Србије, у палати Гвадаибија, краљ Бахреина дочекао је заједно са принцом Салманом бин Хамадом ал Калифом, који је и премијер Краљевине Бахреин, уз почасну гарду и интонирање химне две земље.

 

Подели на: