Најновије вести

Красиле су га бритка мисао, јасна реч и витешки дух

Ин мемориам: Павле Иванов Џелетовић

Радни век провео је у новинарству, образовању и издавачкој делатности и у свакој од области дао вердан допринос. Крепко здравље и инвентиван дух допустили су му је да пише до краја живота
Књижевник Павле Иванов Џелетовић, преминуо је у 88. години живота 29. августа 2019. године у Београду и сахрањен је на гробљу Орловача. Павле Џелетовић је рођен 01.јануара.1931. године у Сувом Долу код Липљана, Косово и Метохија – Јужна Србија. Три разреда основне школе завршио је у Сувом Долу, а четврти, као избеглица у Другом светском рату у Врњачкој Бањи. Нижу гимназију завршио је у Приштини. Српску учитељску школу у Призрену, Вишу педагошку школу као и филозофски факултет у Скопљу, а магистрирао у Београду.
Преко тридесет година бавио се књижевном критиком. Радове је објављивао у књижевним часописима “Багдала”, “Око”, “Гороцвет”, “Стремљења”, “Зборник клуба писаца Чукарице”, “Праскозорје”. “Билтен”, који излази у Израелу на српском језику, “Стиг” и другим. Објавио је више есеја, чланака и фељтона у дневним листовима: “Вечерње новости”, “Експрес Политика”, “Јединство”, “НИН”, “Дуга”, „ЈУ Новости“, „Сведок” „Гласу јавности“ као и у радио емисијама Радио Београда, Радио Приштине, Радио Новог Сада. Од 1975. године живео је и стварао у Београду.
Аутор је књига: “Чедољубља” – збирка песама за децу, “Нострадамусова пророчанства”, “Шиптарска 21. СС-дивизија Скендербег”, “Страдање Јевреја на Косову и Метохији”, “Косовски бој у слици и речи”, “Качаци Косова и Метохије”, “Шиптарски национални фашистички комитети”, монографије његовог родног села “Суви До”, “Корени балистичког покрета, масовност и злочини”, „Ко су и шта хоће Шиптари“, „Творци тајног плана“, роман „Браћа“, „Косметски светионик“ „Косметске судбине“ и д руге“.
Био је рецензент неколико књига, часописа и уџбеника.
Неке од његових песама ушле су у антологију песама за децу издате 1993. године. Радни век провео је у новинарству, образовању и издавачкој делатности.
Добитник је Повеље Свесрпског савеза, Краљевског књижевног клуба “Карађорђевић” за приповетку “Вукајлова казивања”, као и многих других похвала, плакета и признања, од разних организација и институција.
Павле Иванов Џелетовић је био стваралац чије је дело имало и имаће значајне ефекате у реалном животу јер био неприкосновен борац за Србију и српство. О томе сведоче његова дела која ће временом добијати на снази јер су врело иситне о Косову и Метохији. Крепко здравље, бритка мисо и инвентиван, витешки дух допустили су му да пише краја живота (88). Павле Иванов Џелетовић је иначе, пре свега, био редак „патер фамилиас” који је са супругом Вером, успео да сачува на окупу три генеарције своје породице.
С.Ђукић

Подели на: