Најновије вести

Криви јер су лечили људе

Оптужница против двоје здравствених радника Амбуланте у Приштини

 

 

Основно тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против две особе због наводног незаконитог обављања медицинске и фармацеутске делатности мимо система такозваног Косова. Здравствени радници српске националности Н.П. и Е.И. су затечени током полицијске контроле у објекту у центру Приштине, одмах до Полицијске станице, у којем су Србима, али и особама других националности, пружане медицинске услуге према систему министарства здравља Републике Србије.
Оптуженима се на терет ставља и наводна производња и дистрибуција штетних медицинских производа. У оптужници се каже: ”Окривљени су од неутврђеног датума, непрекидно до 31. јануара 2024. године у објекту при полицијској станици Центар у Приштини, ради незаконитог профита од економске користи, представљајући се као члан НВО и као лекар, пружали медицинске услуге и третмане грађанима, а да нису лиценцирани и овлашћени од релевантних косовских институција, и за које услуге имају редовна месечне уплате од државних органа Србије, у износу од 1.700.000 евра”.
Како се даље наводи, након спровођења налога за контролу од стране полиције у Приштини, код окривљених су пронађени” биље и медицински производи без маркица и без порекла”. Тужилац је предложио суду да окривљени буду проглашени кривим и кажњени по закону за кривична дела која им се стављају на терет, као и да се лекови и медицински производу одузму и конфискују по правном поступку.
Подсетимо, у објекту у коме је полиција извршила претрес била је смештена амбуланта. Тај простор је додељен преосталим Србима у граду након 17. марта 2004. године близу полиције због њихове безбедности. Осим за пружање здравствених услуга, део простора користила је и НВО Центар за мир и толеранцију. То је било једино место где су преостали Срби у граду могли да се окупљају.

М.Ч.

Подели на: