Најновије вести

Кривокапић: Црна Гора није против Отвореног Балкана, али слични процеси већ постоје

Премијер Црне Горе Здарвко Кривокапић изјавио је данас да ће се у односима Србије и Црне Горе променити доста тога, да та земља није приступила иницијативи “Отворени Балкан” јер сличан процес већ постоји, да је желео да се састане са патријархом СПЦ, али да он није тренутно у Београду, као и да ће учинити све да испоштује захтев Београда за постављање новог амбасадора.

 

 

Он је у интервјуу Тањугу рекао да Црна Гора није рекла да неће приступити иницијативи “Отворени Балкан” већ да сличне иницијативе већ постоје и да се на њи треба фокусирати.

Како је појаснио и сада грађани Црне Горе границе са околним земљама пролазе уз личну карту, дипломе се нострификују за 10 дана, док једини проблем представљају радне дозволе мада се, како каже и то може “елегантно решити”.

“Не видим велику разлику између балканског процеса и Отвореног Балкана. Једина је разлика што бисмо то ми сами водили, а сада смо вођени. За то сам да имамо самосталност, али да постоје институције које ће имати надлежност да то обезбеде. Ако оне постоје у оквиру Берлинском процеса и Савета за регионалну сарадњу- РЦ Ц зашто би правили искорак”, рекао је Кривокапић.

“Дајте да укључимо то. Нисам против ниједне иницуијативе која је усмерена на добробити користи грађана за прелазак границе буде брза, нико не чека и наравно да се обезбеди безбедност”, рекао је Кривокапић.

Прихватићемо сваки предлог Србије за амбасадора

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је данас да ће та земља прихватити сваки предлог Србије везано за постављање амбасадора Србије у Подгорици, уз констатацију да у земљама у окружењу можда није неопхопдно имати амбасаде које пуно коштају а не доносе бенефите, позивајући се изјаву једног сингапурског амбасадора.

“Зашто би ви у окружењу које вам је блиско имали амбасадоре, када можете остварити дневну комуникацију доласцима на један дан. Зашто правити стереотипе, зашто имати амбасаде које пуно коштају, а да немамо бенефите.”, рекао је Кривокапић за Тањуг.

Он је тако одговорио на питање Тањуга да ли ће се Владимир Божоивић вратити у Подгорицу, односно да ли ће Желидраг Никчевић бити нови амбасадпр Подгориуце у Београду.

“Ми ћемо све учинити да испоштујемо захтев Србије који мора бити обновљен у делу поновног предлагања истог кандидата. Знате да је време прошло и да по бечкој конвенцији ми не можемо да још једном урадимо нешто што је против те Бечке конвенције. У сваком случају сваки предлог Србије ћемо подржати и наравно са задовољствбом прихватити” рекао је он.

Он је додао и да је за новог амбасадора Црне Горе у Београду предложен Желидраг Никчевић, али да га је тај прдлог одбо црногорски председника који одобрава именовања.

“Мада је Никчевић исказао негативан однос према овој влади, упутио неколико опасних стрела према функцији премијера, али то не значи да га влада није подржала”, рекао је Кривокапић.

Црна Гора спремна за потпис Темељног уговора са СПЦ

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је данас да ће Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) бити потписан оног тренутка када Синод СПЦ буде одлучио да је он прихватљив за њих.

После тога Влада Црне Горе ће га усвојити на наредној седници и договорити термин потписивања са његовом Светости патријархом Порфиријем, рекао је Кривокапић за Телевизију Тањуг.

“Ако сте верник заборавите да сте државник, и ако имате прилику да утичете на тај уговор, онда ћете у сваком случају учинити све најбоље да тај уговор нико никада не оспори. То значи да ћете испоштовати свако слово Устава и Закона Црне Горе”. поручио је Кривокапић.

Он је рекао да је у припреми посете Београду контактирана Патријаршија, јер је желео да своју посету Србији почне сусретом са патријархом Порфиријем, али да је из Патријаршије добио одговор да је Патријарх та два дана, колико траје његова посета одсутан из Београда.

На питање да ли осећа да је још увек пожељан у Патријаршији као државник, Кривокапић је одговорио да не жели и не може да се мења.

“Ако сте верник, онда те верник до краја”, поручио је Кривокапић. Он је нагласио да је његова најважнија обавеза да сви грађани Црне Горе осећају корист од његове владе без обзира на веру и националност припадају.

“Ми желимо да обезбедимо достојанство живота сваког грађанина кроз три кључна пројекта. То су Европа сада, Европа овде и Црна гора одмах”, рекао је премијер Црне Горе.

На питање да прокоментарише то што је Демократског фронта(ДФ) одустаје од захтева за реконструкцију владе и траyи нову без њега на челу Кривокапић је одговорио да његову владу одржава народ.

“Народ стоји иза ове владе, а не политичари. Да није било те подршке грађана, не бих био премијер. Да они не сматрају да влада ради на добробит свих грађана вероватно би политичари до сада нашли начине да кроз парламент смене владу или крену у нове изборе”, каже Кривокапић.

Према његовом мишљењу, нови избори или учшће у некој мањинској влади представљају, како је рекао, саучешништво одређене политике са претходним режиму. Он је додао да то сматра “опасним подухватом”.

“Ја размишљам да је Црној Гори недостаје јака партија центра која би помирила два јака екстрема у Црној Гори”, одговорио је Кривокапић на питање да ли ће основати своју странку. Међутим, истиче да није спреман да уђе у ту причу јер сматра да није спреман да ради две различите функције – да води владу и да прави странку, што како истиче, тражи изузетан ангажман, огромно време и формирање организације од много људи.

Премијер Црне Горе замољен да прокоментарише изјаву специјалног изасланика председника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да је НАТО забринут због евентуалног цурења информација из безбедносног сектора ЦрноеГоре због наводног руског утицаја одговорио је да је анализирао ту изјаву више пута и да мисли да је то плод медијских спекулација.

“Ја сам тражио да ми кажу, ако постоји такве информације које су и где је настало цурење. Ми предузимамо све мере да у безбедносном сектору не дође до било каквог цурења”, рекао је Кривокапић.

Он је подсетио је била афера око прислушкивања специјалног јавног тужиоца 2017. године, али да је то афера бивше владе.

“И у тој афери имате пуцањ у празно. Онај ко је требало да одговара је приведен па пуштен. Исто се тако дешавало и у бројним другим ситуацијама, што значи да није проблем ни у Влади, ни парламенту, већ у правосуђу, које је остало једина заробљена институција после избора”, поручио је премијер Црне Горе.

Подели на: