понедељак, 29. маја 2023. | 08:21
Најновије вести

Кубуровић о одлуци Суда у Скопљу: Политика изнад права и правде

Министарка правде Неле Кубуровић реаговала је поводом одлуке Врховног суда Северне Македоније да нису испуњени услови за екстрадицију Томора Морине Републици Србији истичући да је таква одлука показатељ да је још једном политика била изнад права и правде.

 

Нажалост, оваквом одлуком Северне Македоније, још једном је политика била изнад права и правде. Ово је велика срамота за међународно право, али је још већи удар и велика туга за породице жртава које већ деценијама чекају правду за своје најближе”, истакла је Нела Кубуровић.

Додала је да иако су органима Северне Македоније били достављени сви потребни доказни материјали, одлучено је супротно истини и чињеницама.

“Србија неће одустати да трага за починиоцима најтежих дела против човечности, без обзира на њихову националну или етничку припадност. То дугујемо жртвама и њиховим породицама”, закључила је Кубуровићева.

Врховни суд у Скопљу потврдио је решење Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени услови за изручење Томора Морине Републици Србији.

У образложењу се наводи да је Томор Морина “држављанин Косова и Велике Британије, а не Србије”, те да је кривично дело за које се терети “почињено на територији Републике Косово која је под управом Уједињених нација према резолуцији Савета безбедности 1244 из 10. јуна 1999. године”.

Подели на: