Најновије вести

Култура у доба короне – програм десете недеље

Пред нама на Косову и Метохији је још једна недеља изолације, ограниченог кретања и забране окупљања изазваног пандемијом вируса корона због које је Дом културе „Грачаница“ принуђен да измени режим рада и да своје програмске садржаје публици представи преко друштвених мрежа фејсбука, јутјуба и инстаграма. У протеклих девет недеља наше програме посетило је и погледало неколико стотина хиљада људи. У већини програма су уживо говорили познати и признати ствараоци.

 

За десету недељу програма „Култура у доба короне“ пред нашом публиком су следећи садржаји:

Понедељак 18. мај

Програм десете недеље почињемо музиком. Пред посетиоцима странице Дома културе „Грачаница“ је снимак концерта који је етно дует Браћа Теофиловић одржао у Дому културе 2013. године.

Етно дует Браћа Теофиловић (Ратко и Радиша) се на музичку сцену појавио 1998. године албумом „Чувари сна“. Београдски рок критичар Петар Пеца Поповић за њих је тада рекао: „Браћа бирају оно што другима, изгледа, не треба. Када запевају шватите шта то значи оглашавање у пустињи. За Теофиловиће постоји само један начин певања. Онај затворених очију, стегнутих шака, глава ка небу и отвореног, у коме збир емоција надраста сам разлог песме. Они за које постоји хиљаду начина певања, ти и такви се у ово не упуштају.“

Браћа Теофиловићи ће се обратити публици видео поруком.

Уторак 19. мај

Најава ликовне колоније „Видовдан 2020“

Ове недеље Дом културе најављује Ликовну колонију „Видовдан 2020“. Ликовна колонија „Видовдан“ одржава се ове године двадесетдруги пут, један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији и окупља еминентне сликаре Србије и региона. На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најбољег младог сликара.

У другом делу представљања уредници ликовних програма Дома културе, сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, разговараће са учесницима Колоније о стварању у гету и тренутној ликовној сцени на Косову и Метохији.

Среда 20. мај

Емитујемо представу „Извини мама“ Дечјег позоришта из Суботице. Представа је рађена по мотивима бајке руске списатељице и драматуршкиње Софије Прокофјеве и говори о томе колико је тешко изборити се са собом и рећи извини. Према речима редитеља, ово је савремена бајка о увреди, разочарању и потреби сваког детета, али и човека за искреном љубављу. Драматизацију и режију за представу потписује бугарски редитељ Тодор Валов.

Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити Викторија Палси глумица Дечјег позоришта из Суботице.

Четвртак 21. мај

Докумени филм ,,Кад легенде заћуте“

Документарни филм ,,Кад легенде заћуте“ аутора Бојана Антића је прича о великом финансијском и административном центру Европе XВ века Новом Брду, све до данас. Овај документарац је приказан је у званичном делу Фестивала документарног филма ГРАФЕСТ 2017. године.

Препорука за овај четвртак су филмови ,,Куба“ и ,,Смешне ствари су се догодиле на путу за форум“ из књиге “52 идеална филмска викенда” режисера Милутина Петровића.

Петак 22. мај

Промоција књига песника Новице Соврлића „Злато Звечана” и „Седам печата”. Новица Соврлић је истакнути песнички глас чија поезија у најновијим књигама преиспитује однос наслеђа и савременог контекста и израза.

О књигама ће говорити Александар Лаковић, Александар Дунђерин, Живојин Ракочевић и аутор.

Субота и недеља 23. и 24. мај

Школа балета

За викенд вам је Никола Кораћ наставник Школе балета припремио нове видео лекције. Стога и ове недеље распремите и прилагодите собу, направите пунђу, обуците трико, балет почиње!

Часове балета ће емитовати РТВ КИМ и РТВ ПУЛС.

Сви програми почињу у 18 часова на фејсбук страници Дома културе.

Подели на: