Најновије вести

Култура у доба короне – програм девете недеље

Поштовани пријатељи,

 

Пред нама на Косову и Метохији је још једна недеља изолације, ограниченог кретања и забране окупљања изазваног пандемијом вируса корона због које је Дом културе „Грачаница“ принуђен да измени режим рада и да своје програмске садржаје публици представи преко друштвених мрежа фејсбука, јутјуба и инстаграма. У протеклих осам недеља наше програме посетило је и погледало неколико десетина хиљада људи. У већини програма су уживо говорили познати и признати ствараоци.

За девету недељу програма „Култура у доба короне“ пред нашом публиком су следећи саџаји:

Понедељак 11. мај

Програм девете недеље почињемо звуцима џез музике. Пред посетиоцима странице Дома културе „Грачаница“ је снимак новогодишњег концерта Биг Бенда џез оркестра Радио телевизије Србије одржаног у Дому културе 2015. године. Програм са којим су се џезери представили публици у Грачаници базирао се на традиционалној музици са наших простора, у атрактивним џез аранжманима.

Биг Бенд РТС-а је оркестар са дугом традицијом, основан је давне 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године одвајањем гудачког ансамбла наставио рад у биг банд формацији у каквој је и данас. Током година рада, добио је многе награде и признања. Са оркестром су наступале највеће звезде џез музике. Оркестар је имао велики број наступа у много градова и на много џез фестивала и увек са похвалним критикама.

Оркестром је на концерту у Грачаници 2015. године дириговао Иван Илић, тромбониста, композитор и аранжер.

Уторак 12. мај

Осму недељу за редом Дом културе представља еминентне ликовне уметнике са Косова и Метохије и њихово стваралаштво. Професор Томислав Трифић са којим разговарамо овог уторка, припада самом врху косовскометохијских уметника. Поред професуре на предмету графика, био је и декан на Факултету уметности, као и проректор на Универзитету у Приштини-Косовска Митровица. Професор Трифић се поред графике, бави и сериографијом и дигиталном графиком. Разговор са професором Томиславом Трифићем ће водити Небојша Јевтић, историчар уметности и Маја Тодић, сликар. Након разговора, биће приказана изложба изабраних радова из монографије о уметнику која је у припреми.

Среда 13 мај

Емитујемо представу „Орфеј“ Дечјег позоришта из Суботице. Представа је рађена по старогрчком миту, намењена је деци изнад осам година. Драматизацију и режију за представу потписује бугарски редитељ Тодор Валов.

Публика у Грачаници је ову поредставу имала прилике да погледа 2017. године у оквиру манифестације Дани општине Грачаница.

Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити Стефан Остојић глумац Дечјег позоришта из Суботице.

Четвртак 14. мај

Овог четвртка ћемо вам емитовати филмове које су направили полазници ,,Школе филмске магије“ и то: филм ,,Нацртај ми љубав“, документарни филм ,,Деспот“, две рекламе за читаоницу ,,Даринка Јеврић“ и филм ,,Иза завесе“ сниман у мизанкадар.
Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити неки од предавача на Школи филмске магије.

Препорука за овај четвртак су филмови ,,Наследница“ и ,,Бани Лејк је нестала“ из књиге “52 идеална филмска викенда” режисера Милутина Петровића.

Петак 15. мај

Промоција књиге „Југословенско-турски економски односи 1918-1941“ историчара др Владана Виријевића

Књига „Југословенско-турски економски односи 1918-1941“ садржи преглед политичке ситуације у том периоду која је била основ за економску сарадњу између Краљевине Југославије и Републике Турске. Период описан у књизи је био пун политичких искушења, превирања и неких нерешених питања који су оптерећивали односе ове две државе. Закључењем уговора о миру и пријатељству између Краљевине ШС и Републике Турске из 1925. године ови проблеми су превазиђени чиме су створени услови за боље узајамне економске односе двеју држава.

Књига је написана на основу обимне и до сада неистражене архивске грађе како
домаћих тако и архива Републике Турске.

Субота и недеља 16. и 17. мај

За викенд вам је Никола Кораћ наставник Школе балета припремио нове видео лекције. Стога и ове недеље распремите и прилагодите собу, направите пунђу, обуците трико, балет почиње!

Часове балета ће емитовати РТВ КИМ и РТВ ПУЛС.

Сви програми почињу у 18 часова на фејсбук страници Дома културе.

Подели на: