Најновије вести

Курти: Ми смо спремни за постизање споразума са Београдом

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да су спремни да ове године постигну споразум о нормализацији односа са Београдом, тврдећи да то “много више зависи од Србије”.

 

Аљбин Курти је у интервјуу за ТВ Кљан рекао да много више зависи од Београда, него од Приштине да ли ће доћи до споразума.

“Ми смо спремни. Споразуми који не подразумевају узајамно признавање као центар садржаја, наравно, за нас нису прихватљиви, али и никоме нису од користи”, рекао је Курти.

Према његовим речима, постизање коначног споразума користило би обема странама, јер би убрзало процес интеграције Београда и Приштине у европску породицу.

“Србија жели да настави европски пут, али то неће моћи без признања Косова, а, с друге стране, Косово жели европске и евроатлантске интеграције и за то нам је потребна потпуна нормализација са Србијом”, рекао је Курти.

Он сматра да у Београду имају дилеме према интеграцији у ЕУ.

“Србија има дилеме јер има Споразум о слободној трговини са Русијом, купује оружје од Русије и део је Евроазијске економске уније. Гаспром има 50 одсто Нафтне индустрије Србије и 51 одсто гасног складишта у Банатском двору у Војводини, па имају дилеме, док смо ми на чистом европском и западноевропском путу”, каже Курти.

Најавио је да ће следеће године Приштина поднети захтев за статус кандидата у ЕУ.

 

Подели на: