Најновије вести

Курти о “нон-пејперу”: Косово неће дозволити размену територија

Косовски премијер Аљбин Курти је изјавио да је најбољи одговор за „нон пејпер“ за дијалог са Београдом „без коментара“ али истиче да Косово нец́е дозволити оживљавање пројеката за територијалну размену или оних за “боснизацију” Косова, преноси Коха.

 

 

Из Брисела, где борави у дводневној посети због састанака са лидерима Европске уније, Курти је рекао да Косово нема дилеме по питању дијалога са Београдом.

У понедељак је Коха објавила документ – „нон пејпер“ који су припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу за наставак дијалога и његово закључивање коначним споразумом. Обе земље су порекле да имају удела у документу, али нису порекле да постоји. У документу се позивају обе стране да се придржавају мораторијума на међународној сцени, предлажуц́и да обе стране поштују суверенитет, територијални интегритет и независност друге стране, а и позива се на стварање “аутономног округа северног Косова”.

„Верујем да се на све ове „нон пејпере“ најбоље одговара „без коментара “, јер нису познати ни аутор ни намере, али последице се могу одразити на мир. Не можемо дозволити оживљавање неуспелих пројеката за територијалну размену или пројеката за “боснизацију” Косова. Косово није прогласило независност пре годину дана, вец́ пре 13 година. Прве четири године након проглашења независности била је међународно надгледана независност. Морамо кренути ка европским и евроатлантским интеграцијама. Косово нема дилеме. ЕУ и НАТО су и наше вредности и наша дестинација. Истовремено, регулисаћемо односе на Балкану принципијелним и добро припремљеним дијалогом, где је Косово страна, а не тема, равноправно. Уверени смо да је само дијалог у којем су грађани корисници стваран и користан дијалог који доноси трајне и изведиве споразуме, а не старе начине где је брига како спасити кожу једног или другог политичара“, рекао је Курти новинарима.

 

Подели на: