Најновије вести

Курти: Ова влада ће радити до нових избора, за 100 дана донели смо 200 одлука

Вршилац дужности премијера Косова Аљбин Курти изјавио је да се влада којом руководи суочила са многим изазовима, али да ће упркос томе наставити да ради за добробит грађана до следећих избора.
Курти је на Твитеру подсетио да је пре два дана обележено 100 дана рада владе.

 

Упркос здравственој кризи, претећој економској кризи и непотребној политичкој кризи, били смо незаустављиви. У 100 дана донели смо 200 одлука о ослобађању заробљене државе, борби против корупције и заустављању финансијског пропадања“, написао је Курти на Твитеру.
Он је подсетио да је влада предузела ране мере у циљу спречавања короонавирсуа.
“Захваљујући раној интервенциј, здравственим радницима, полицији и нашим грађанима, имамо мање смртних случајева, мање активних случајева и Косово је успешна прича када је у питању управљање мерама против ширења коронавируса“, написао је Курти на Твитеру.
Подсетио је да је ова влада покренула поступак провере за судије, тужиоце и високе званичнике како би се унео професионализам, непристрасност и поверење у правосудни систем.
Курти истиче да је план економског опоравка који је донела ова влада похвалила Светска банка као и Канцеларија ЕУ на Косову, који, како је навео, такође помажу да се ублажи социоекономски утицај изазван пандемијом.
„Реконструисали смо одборе јавних предузећа, отпустили извршне директоре који су узимали близу 100.000 евра годишње за плате и бонусе, упркос пословању са губитком. Уз то тражећи и државне субвенције. Они су, такође, потписали штетне уговоре и ангажовали људе кроз непотизам“, написао је Курти на Твитеру.
Подсетио је да је влада уштедела милионе евра отказујући уговоре о лобирању, осмишљеним да обогате моћне појединце и придружене компаније.
“Уштеде смо користили да бисмо помогли нашим здравственим радницима и најугроженијима. Смањили смо нефункционалну потрошњу владе и направили годишње уштеде од 1,4 милиона евра. Умањили смо, а у неким случајевима и преполовили плате владиних службеника. У овом друштву 30 посто људи живи у сиромаштву а 30 одсто је незапослено. Тим смањењем направили смо уштеду од 1,1 милион евра на годишњем нивоу“, написао је Курти на Твитеру.

Подели на: