Најновије вести

Курти после Преспанског форума: Узајамно признање Косова и Србије нема алтернативу

Косовски премијер Аљбин Курти је после Преспанског форума изјавио да Србија треба што пре да призна Косово и да се суочи са прошлошћу, јер је изазвала четири рата, преноси Репортери.

 

„Демократизација је неопходна против аутократа, владавина закона је важна за криминал, а суочавање с прошлошћу је важно због ратних злочинаца, а такође и за мир и помирење на Западном Балкану. Србија је та која се из добро познатих разлога мора суочити са прошлошћу. Будући да је она изазвала четири рата у Југославији, нажалост до данас се није суочила са оним што се догодило у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Косову, а верујем и у Словенији, по наређењу Београда“, рекао је Курти медијима.

Према његовим речима узајамно признање Косова и Србије нема алтернативу.

„Што се пре то догоди, биће боље и за Косово, али и за Србију и цео регион. Чим Србија призна Косово, и Косово би могло да призна Србију. И верујем да Босна и Херцеговина уопште не би закаснила. На тај начин би Европска унија имала много вец́у жељу да што пре уврсти шест земаља Западног Балкана у своје редове“, рекао је Курти.

Истакао је да је Западном Балкану потребна демократизација, владавина закона и суочавање с прошлошћу и да фрустрација која постоји у Албанији и Северној Македонији, Србија не би требало да инструментализује.

Нагласио је да би са Тираном и Скопљем требало одржати састанке што је пре могуће, јер има много тога о чему се може разговарати и сарађивати.

„Ми се одлично разумемо. Није да смо и раније знали ставове једни других. Међутим, настављамо дијалог свуда на Западном Балкану. И мој пријатељ, премијер Еди Рама разуме мој став, али учинило ми се прикладним да још једном позовем да они који су незадовољни Европском унијом не говоре неправедно, ово незадовољство не би требало да им инструментализује државу која не воли НАТО и више воли Руску федерацију. Стога незадовољство премијера Раме, Заева, фрустрација која постоји у Албанији и Северној Македонији не би требало да инструментализује ни Србија, ни званични Београд, ни било ко други. Имате право да будете незадовољни, али не и да будете инструментализовани од оних који желе хегемонију на Балкану, а никако НАТО, а не верујем ни у ЕУ“, рекао је Курти, преноси Косово прес.

Говорећи о закључном састанку у Берлину 5. јула, нагласио је да иницијатива Новог Сада не може бити додата том процесу.

„На закључном састанку у Берлину предвиђена су четири споразума о којима се преговара и ових дана. Стога бих био резервисан у вези са крајњим резултатом. Мислим да је питање заједничког тржишта Западног Балкана дефинисано од Самита у Софији и назива се заједничким регионалним тржиштем и не мислим да ’мини Шенген’ или иницијатива Новог Сада могу да направе паритет да се допуне или додају процесу Берлина“, додао је Курти.

Коментаришући изјаву премијерке Србије Ане Брнабић, да Курти припада новој генерацији политичара, рекао је да Брнабић „нова генерација политичара“.

„Желим да се Србија, што је пре могуће, уз помоћ премијера Србије дистанцира од Милошевиц́евог режима који је изазвао четири рата. Данас имамо много отворених рана од њих, укључујуц́и и питање несталих“, рекао је Курти.

Такође је изјавио да су пројекције за економски раст Косова током године 7,9 одсто и да је извоз у првих пет месеци повећан за више од 60 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.

Подели на: