Најновије вести

Курти: Прво обострано признање, па онда ЗСО

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да се залаже да са Београдом прво постигну споразум о обостраном признању, па да онда буде формирана Заједница српских општина.

 

 

Морамо бити опрезни и поштени”, рекао је Аљбин Курти у интервјуу за турску радио-телевизију ТРТ Wорлд, коментаришући изјаву заменика помоћника америчког државног секретара Габријела Ескобара да ЗСО мора да буде формирана, те да се не ради о споразуму Куртија, већ споразуму Приштине и Београда.

Троје посланика скупштине Србије са Куртијем траже реципрочна права
Троје посланика Скупштине Србије Енис Имамовић, Селма Кучевић, Шаип Камбери у друштву Сулејмана Угљанина састали су се у Приштини са Аљбином Куртијем и истакли незадовољство положајем Бошњака и Албанаца у централној Србији.

Саговорници су поделили заједнички став да “за трајни мир и безбедност на Западном Балкану треба да постоји симетрија права, а не привилегован приступ мањини или заједници”.

Курти, како преносе медији на албанском, између редова признаје да је прихватио да је ЗСО могућа, али тек после међусобног признања, а не пре њега.

“Воља народа Косова, уставност и законитост су ствари које су ме натерале пре свега да кажем узајамно признање, па ће тек онда доћи до некаквог удруживања”, рекао је Аљбин Курти.

У контексту одговора на Ескобарове захтеве, поручио је да “горко искуство не би требало да се заборави у Босни и Херцеговини са Републиком Српском”.

Подели на: