Најновије вести

Курти са амбасадорима Квинте након упозорења Берлина и Вашингтона

Премијер у Приштини Аљбин Курти пренео је амбасадорима земаља Квинте и шефу Канцеларије Европске уније да је важно поштовати уредбу Централне банке која дефинише евро као једину валуту на КиМ.

 

 

Немачка влада и Стејт департмент су позвали Приштину да одложи одлуку према којој је евро једина валута којом се може плаћати на КиМ, а Аљбин Курти се данас састао са амбасадорима Квинте и шефом Канцеларије ЕУ у Приштини.

У саопштењу са састанка наводи се да је Курти “истакао важност поштовања уставности и законитости од свих и истовремено поштовање независних ауторитета, у овом случају Централне банке”.

Додаје се да је међу главним темама дискусије била Уредба Централне банке која се очекује да ступи на снагу 1. фебруара, са посебним освртом на њен члан 35, који дефинише да евро буде једина валута дозвољена за обављање готовинског платног промета и у платном систему Косова, као и једина валута према члану 11. Устава Косова и Закона о Централној банци.

Састанак је одржан у оквиру редовних састанака са амбасадорима, у циљу информисања, дискусије и координације о различитим актуелним темама.

Уредбом Централне банке која ступа на снагу 1. фебруара евро ће бити једина валута на КиМ, што ће значити забрану употребе динара.

Подели на: