Најновије вести

Курти: Србија наш највећи проблем, жели боснизацију Косова

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти оптужио је Србију да суштински не признаје државност земаља које нису чланице ЕУ – Босну и Херцеговину, Црну Гору, Косово, чак и Северну Македонију и да се свим својим капацитетима ангажује како би уништила њихову државност, а када је реч о Косову да жели његову “боснизацију”.

 

 

Курти у интервјуу за подгоричку “Побједу” тврди да се према земљама насталим распадом велике Југославије Србија данас понаша на Западном Балкану као „мала Русија“ – патерналистички и хегемонистички: босанскохерцеговачки ентитет Републику Српску покушава да претвори у Белорусију, а Црну Гору у Украјину, те да на Косову преко ЗСО жели да направи Републику Српску.

Курти каже и да имају посла са “државом која не признаје Косово, која је аутократска и наклоњена Москви”.

Признаје и да је Србија њихов највећи проблем, јер како каже, не може “ни да замисли ни да прихвати Косово као равноправну државу-суседа”.

Курти тврди и да Србија “извози” тензије у регион и дестабилизује га, због своја два, како каже, “унутрашња дефекта”, наводећи да су то недостатак демократије и неуспех у суочавању са прошлошћу.

Каже и да Србија дијалог “две земље” разуме као дијалог о статусу Косова, а не као “дијалог о статусу наших односа и њиховој нормализацији”.

Курти је рекао и да не разуме поруку српског председника Александра Вучића да некима у Приштини треба оставити додатно време да промене своје лоше одлуке и ако то не буду желели, Србија ће донети мере у циљу заштите својих интереса.

“Кад год Србија каже да се брани, знајте да напада. У то смо се уверили у последње најмање три деценије”, рекао је Курти.

На питање да ли имају право они који ЗСО виде као нову Републику Српску на Балкану, Курти одговара потврдно. “Такву творевину имамо у БиХ: зове се Република Српска, изграђена је у Дејтону и служи Београду а не Србима. Београд, дакле, сличну творевину жели и на Косову”, сматра Курти.

На питање да ли је на опасну идеју о размени теритоија стављена тачка Курти је рекао да жели да се дијалог Косова и Србије води о правима и потребама грађана, а не о територијалној размени као и да “таквих решења неће бити на столу”.

“Моја победа на изборима показала је да народ Косова не жели поделу територија. Мислим да ни Срби то не желе. Поделу жели само председник Србије”, тврди Курти, али додаје да ни Вучић више не спомиње разграничење с Албанцима и територијална решења.

“Уместо тога, тражи „боснизацију” Косова, аутономни српски ентитет у склопу наше Републике”, тврди Курти.

Према његовом виђењу, успех преговора и нормализација односа измеду Београда и Приштине зависи од “спремности Београда да промени и приступ и себе”.

Подели на: