Најновије вести

Курти: У влади и министар с подршком Српске листе, али не као део коалиције

У новој косовској влади Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће он бити у коалицији, рекао је у емисији Прессинг на Н1 председник Самоопредељења и, како се очекује, будући премијер Косова, Аљбин Курти. Говорећи о укидању такси, Курти је рекао да ће их Косово прво заменити “реципроцитетом”, па тек онда укинути, а затим добро припремити дијалог. “Немамо луксуз да још једном пропадне дијалог”, додао је.

 

Поштоваћу устав, али правим садржинску разлику између тога када је нешто уставна обавеза и политичка коалиција с друге стране. Трудимо се да правимо владајућу коалицију где неће бити потребни гласови Српске листе. Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће бити у коалицији, српска национална припадност није чланство партије него национална припадност”, рекао је Курти.

Упитан да ли то значи да ће у будућој косовској влади бити српски министар са којим ће се сложити двотрећински Српска листа, али неће у политичком смислу бити третиран као део владајуће коалиције, Курти је казао да се “може тако рећи”.

Он је додао да још није разговарао са представницима Српске листе, али да их неће “екскомуницирати у скупштини и да су они посланици”.

“Али сматрам да по општинама са већински српским становништвом није било фер и слободних избора”, додао је, наводећи да је на изборима на Косову било случајева да је један Србин гласао чак 18 пута, и примера да је у неким местима било више гласова за Српску листу него становника.

Посматрачи су рекли да су се кршења изборног процеса десила у срединама где посматрачи нису били Албанци, навео је он, прихватајући да то јесте одговорност косовских институција.

“И лоше је да имамо крађу по срединама где је већинско српско становништво. Ово је констатација међународних посматрача, ови инциденти су појава, мноштво је тих инцидената јер је било притиска Београда да добију 100 одсто”, навео је Курти.

Он је оценио да то показује и “недостатак самопоуздања”. “Имате притисак и стравичне диктатуре не само у Европи и другде у свету које би се задовољиле са 80 одсто, а ови су желели 100 одсто. Али не кривим ја Српску листу, они пребацују притисак који сами доживљавају, тј притисак Београда на Српску листу се пребацује на притисак на српско становништво на Косову”, додао је.

Упитан зашто елиминише Српску листу, он је рекао да “Београд плаћа за послушност” и да косовске институције са међународном заједницом морају да прекину могућност да Београд врши притисак на Србе на Косову.

“Немам ништа против Срба, напротив, дружим се са много Срба овде на Косову… Проблем са Српском листом није то што је средство Београда, већ што је – средство. Политичко биће Српске листе је да они не буду, не постану, они постоје да не би постали, то је велики проблем”, сматра Курти.

Навео је и да је рационално очекивати да ће мандат за формирање косовске владе добити овог месеца, и да ће имати 15 дана за формирање коалиције са Демократским савезом Косова. “До сада смо усагласили око 80 одсто планова и програма, после тога иде подела ресора министарстава, а тежимо томе да имамо 12 министарстава, само по два заменика министара, и најмање 30 одсто жена”, појаснио је.

Са Србијом прво реципроцитет, тек онда укидање такси

Говорећи о дијалогу о питању Косова, он је рекао да ће његова влада почети прво дијалог са Србима са Косова, и то дијалог о економском развоју, а не о помирењу.

“Шта ће нам то, мени Србин из Грачанице није урадио ништа, нити ја њему. Ако питаш Србе или Албанце на Косову шта им треба,
оно што ће свако рећи јесте посао и правда, и то треба да буде приоритет”, објаснио је.

Као друго, навео је, почеће разговор са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борелом. “Треба нам дијалог у Бриселу са дијалогом са Србијом”.

Појашњавајући став по питању укидања такси, Курти је рекао да ће Косово таксе заменити реципроцитетом. “Реципроцитет је прави принцип здравих конструктивних односа. Утврдићемо регистар, листу свих елемената који се тичу реципроцитета са Београдом”, додао је.

Курти је рекао да је потребно прво одредити реципроцитет, односно да Србија прво учини нешто на неком другом пољу, па тек онда укинути таксе, а затим добро припремити дијалог. “Немамо луксуз да још једном пропадне дијалог”, додао је.

На питање да ли би дошао у Београд на разговоре са српским властима, Курти је рекао две стране треба да се састану у Бриселу.

“Дијалог ћу водити ја као будући премијер, имаћу свој тим на два нивоа. Први ће бити политичко представништво где ће бити и они из опозиције, и други тим експерата јер ће бити разних аспеката будућег споразума. Али најважнија су три принципа – први је да не буде споразума без дијалога, други да нема дијалога са мапама, где се председници праве да су војни генерали у рату, а трећи да нема председника око мапе, него само да буду експерти о демаркацији. То ће помоћи да се пребацимо из амбиција и апетита за територије једни других ка праву грађана и потребама заједнице”, навео је гост Пресинга.

Курти је навео да је разграничење за њега расистички концепт који не прихвата, док је демаркација нешто потпуно друго.

“Увек ће бити Албанаца и Срба на обе стране границе. Демаркација да, али не размена територија. Јер размена територија није дијалог за мир већ дијалог који води ка будућим конфликтима”.

Он је рекао и да не верује да споразум можемо имати већ следећег пролећа.

“Нема помирења без поверења, потребно је поверење а тога нема, јер се правимо ‘хајде да се сагласимо о вредностима’, а нисмо сагласни о чињеницама рата, у који смо сви били укључени. Неоходно је да се слажемо о вредностима, али за помирење нам треба сагласност о чињеницама”, истакао је.

Решавање убиства Ивановића многоструки неуспех свих

Курти је рекао да ће се залагати да институције Косова и међународне заједнице разјасне убиство Оливера Ивановића.

“Са убиством Оливера Ивановића први пут се десило у историји Косова да је убијен Србин на Косову, а да није било ниједног Србина на Косову да каже да су то урадили Албанци, то је први пут. Јако је чудно да у Северној Митровици где има највише камера по квадратном метру, није могуће утврдити ко је то починио”, казао је.

Он је рекао да је разочаран косовским институцијама и Еулексом и онима који “гледају те камере” и да је тај случај “многоструки неуспех свих, и косовских и међународних механизама”.

Објашњавајући зашто Ивановића сматра ратним злочинцем, Курти је рекао да је то тврдио и Бернар Кушнер у својој књизи, а “он је добро познавао ситуацију јер је био шеф Унмика 2000”. “Ивановић је био међу чуварима мостова… он није крио да је био у парамилитарним јединицама…”, додао је Курти.

Курти је рекао да ће се залагати да се сви злочини на Косову истраже.

“Прошлост не пролази лако и да је она увек и у садашњости, а да бисмо кренули сигурно даље према миру у региону и будућности ка ЕУ, морамо да се сучељавамо са прошлошћу, било је злочина на Косову према Србима, и ја ћу се залагати за то, јер злочин не застарева, да имамо нормалне судове који ће осудити и Албанце који су убијали Србе”, закључио је он.

Албанска застава сада, у премијерској ће бити застава Косова

Упитан зашто у просторијама држи заставу Албаније а не Косова, Курти је рекао да је ће заставу Косова држати у премијерској канцеларији.

“Албанска застава је веома стара и да има доста историје у томе. Косовска застава ће бити у премијерској канцеларији. Кад су усвојили заставу Косова, није било ни демократије ни историје у тој застави, него географије. На тај недемоктратски начин када су усвојли заставу, албанска застава је постала застава отпора”, навео је и додао “ми смо по националном идентитету смо Албанци, не постоји национални идентитет косовара, али постоји држава Косово”.

Курти је навео и да нема српски пасош, нити српско држављанство, већ да има држављанство и пашош Косова и Албаније.

Упитан о будућности Косова, он је рекао да европске интеграције и уједињење Косова и Албаније нити могу да замене једно друго, нити се противе једно другом.

“Ми смо у Отоманској империји били подељени по вилајетима, и у Југославији, али њих више нема, а ми смо и даље овде. Ја нећу моћи решити одмах та велика историјска питања, ја ћу се бавити економским развојем и правдом. То ће бити мој фокус”, закључио је.

Подели на: