Најновије вести

Кустурица: Срби на КиМ су народ у гету, не протестују из обести, већ чувају голи живот

Прослављени режисер и писац Емир Кустурица изјавио је да Срби на Косову нису поставили барикаде из обести, него да би одбранили голе животе, преносе Новости.

 

Кустурица је оценио да је забрана Приштине патријарху Порфирију да посети Пећку патријаршију бестидна.

“Да сам на месту патријарха, а надам се да је тако било с њим, никад ми не би пало на памет да народ који живи у гету и своју самилост према њима доведем у питање. Јер, ти људи не протестују из обести, него тако скрећу пажњу на њихово питање које више није историјско, ни емоционално, него егзистенцијално. Свако ко има барем самилости у себи, не сме да одустане од људи који су направили барикаде да би одбранили голе животе. Кад бих могао да им се придужим, учинио бих то из пуне самилости”, рекао је Кустурица.
Како је додао, пошто је стављен на списак непожељних за улазак на Косово, не може да им и својим присуством пружи подршку.

“Могу својом речју и свим што сам учинио, да станем уз њих. Шта би било кад бисмо ми Београд морали да штитимо бодљикавом жицом, како би се онда ти људи односили према нама? Само да подсетим да је то што они раде велика невоља, никако удобност и обест” – рекао је Кустурица.

Подели на: