Најновије вести

Лајчак: Београд и Приштина посвећени дијалогу

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је оптимиста у вези са дијалогом и поновио очекивање да две стране могу постићи споразум о свеобухватној нормализацији односа у наредних неколико месеци.

 

 

Лајчак је током видео-конференције коју је организовала Школа напредних међународних студија вашингтонског Универзитета Џонс Хопкинс рекао да Београд и Приштина демонстрирају посвећеност и шватају да је то у њиховом интересу.

„Када дијалога није било, било је нестабилности. Сада, када две стране разговарају, то ствара утисак да су ствари под контролом. Такође, дијалог се не може заобићи. Две стране желе европску будућност и знају да је једини пут за то кроз дијалог“, рекао је Лајчак.

Упитан да ли се и како може наћи решење за очекивања две стране у којима Приштина тражи обострано признање, док се Београд пита да ли ће и шта добити, Лајчак је рекао да о решењу одлучују три стране.

„У сталном сам контакту са свима, укључујући државе чланице Европске уније, јер и она овде има реч. Не желимо да имамо губитнике и добитнике, јер желимо да сви буду победници“, рекао је Лајчак, преноси глас Америке.

Потврдио је да питање размене територија, које је изазвало негативне рекације широм региона, више није тема дијалога.

“Многи су указивали да би то значило отварање Пандорине кутије. Европска унија није сагласна са филозофијом – шта год се договоре две стране треба прихватити. Ми смо чувари европских вредности и решење треба да приближи две стране и буде прихватљиво Европској унији”, истакао је Лајчак.

Додао је да решење “треба да буде у духу 21, а не 19. века”, као и да ЕУ не може да жели решење више од самих страна учесница.

Лајчак је током излагања истакао и значајну улогу Сједињених Америчких Држава у, како је означио, обликовању Западног Балкана.

„Не бисмо били успешни без партнера. Сједињене Државе шватају да је ЕУ решење за будућност и то промовишу. У последње две године у томе је било мало потешкоћа, али сада вероватним избором предвиђеног председника Бајдена – очекујемо најближу сарадњу за добробит народа који живе на подручју Западног Балкана“, закључио је Лајчак.

Подели на: