Најновије вести

Лајчак: Без договора Београд и Приштина остаће заглављени

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поновио је да не постоји алтернатива дијалогу Београда и Приштине и да би у супротном обе стране остале “заглављене” на свом путу у будућност.

 

Лајчак је најавио да у среду стиже у тродневну посету Приштину након које одлази у Београд.

“У питању је моја регуларна посета региону у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога”, рекао је Лајчак.

Мирослав Лајчак је на конфренцији “Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут”, који су организовали бриселски Центар за европску политику ( ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је коначни резултат дијалога о нормализацији односа “у рукама Београда и Приштине ако су озбиљни по питању свог чланства у ЕУ и бољег живота грађана”, а да је ЕУ ту само да помогне у остваривању тог циља.

“Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују”, рекао је Лајчак.

Нагласио је да у процесу дијалога “сви знају шта треба да раде и то детаљно”, али и указао да се мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога, јер се разговара о “врло осетљивим питањима”.

Лајчак је на бриселској видео-конференцији посвећеној дијалогу Београда и Приштине поручио да су “Косово и Србија и цео Западни Балкан будући чланови ЕУ”, а да се процесу приступања жели допринети и кроз нормализацију односа Београда и Приштине.

Када је реч о сарадњи са САД, Лајчак напомиње да је све што је постигнуто на Западном Балкану учињено у сарадњи са САД уз оцену да Брисел са Бајденовом администрацијом има “блиску и најбољу сарадњу”.

 

Подели на: