Најновије вести

Лајчак: Договорили смо наставак разговора на имплементацији споразума

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сумирао је овонедељне састанке које је одржао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, председником Србије Александром Вучићем, али и са главним преговарачима Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

 

 

Лајчак је на Фејсбуку навео да је почетком недеље боравио на Крфу, на 25. међународном СИМИ симпозијуму, где је имао прилике да се састане са Аљбином Куртијем.

„Укључили смо се у дуг и конструктиван разговор о тренутној ситуацији на северу Косова и путу ка деескалацији, у складу са изјавом ЕУ од 3. јуна и имплементацији свих споразума из дијалога“, навео је Лајчак.

У уторак је, како наводи, у Бриселу разговарао са главним преговарачем Приштине Бесником Бислимијем и директором Канцеларије за Косово и Метохију и главним преговарачем Београда Петром Петковићем.

„Посветили смо дуге сате дискусијама о свеобухватној листи питања дијалога, укључујући примену Споразума од 27. фебруара и неопходну деескалацију на северу. Договорили смо се да наставимо ове разговоре и рад на неколико докумената у наредном периоду“, написао је он.

Даље је навео да је имао прилике и да се састане са председником Србије Александром Вучићем, који је истог дана посетио Брисел.

„Сложили смо се да је важно хитно предузети кораке за деескалацију ситуације на северу Косова и брз напредак у нормализацији односа“, додао је он.

Подели на: