Најновије вести

Лајчак и Ескобар: На странама је да изаберу модел за нормализовање односа

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак и амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар изјавили су да је на Приштини и Београду који ће модел да изаберу у нормализацији међусобних односа, а у склопу њих и о облику Заједнице српских општина.

 

 

Треба пронаћи решење које ће бити добро и за Србију и за Косово. САД подржавају територијални интегритет и суверенитет Косова, а у дијалогу треба тражити решење о нормализацији односа”, рекао је Ескобар на заједничкој прес конференцији у Приштини.

Лајчак је навео да се нада продуктивнијем дијалогу током ове године, рекавши да Београд и Приштина разговарају о уређивању међусобних односа, а не статусу.

Пренео је да је формирање СЗО стално питање, поновивши да је Приштина равноправан партнер у дијалогу и да не може да јој се наметне решење.

“Немојте да се плашите нечега што не постоји”, поручио је Лајчак на конференцији којој је присуствовао ограничен број представника медија, а могла је да се прати и преко Зум апликације.

И Лајчак и Ескобар су навели да сви договори постигнути у Бриселу треба да буду спроведени.

“ЗСО не треба да подрива суверенитет и интегритет Косова. Ми не бирамо, али можемо да помогнемо у избору модела”, рекао је Ескобар.

Током тродневних разговора са представницима власти у Приштини иницијално су поменули и организовање избора које расписује Београд на Косову и Метохији, за које је Лајчак рекао да је на двема странама да се договоре. Очекује решење пре избора у Србији најављених за почетак априла.

“Људи имају право да гласају”, заједнички је став Лајчака и Ескобара.

Истакли су да су у Приштини имали продуктивне разговоре и да су јасно рекли да “у дијалогу поштују уставни поредак и интегритет Косова”.

У Приштини се се састали са Вјосом Османи, Аљбином Куртијем, представницима опозиционих странака, затим Српске листе и званичницима међународних мисија.

 

Подели на: