Најновије вести

Лајчак: Избори у ЕУ и САД неће утицати на процес дијалога Београда и Приштине

Специјални представник ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак изразио је уверење да избори током ове године у ЕУ, а касније и у Сједињеним Америчким Државама неће утицати на процес дијалога Београда и Приштине, преноси ЦНБЦ.

 

 

Оно што ће почети пре него што ЕУ и САД изађу на изборе, наставиће се током изборног процеса. Али оно што не почне пре избора, тешко да ћемо моћи да започнемо касније”, рекао је Лајчак.

Он је оценио да је стабилност на Западном Балкану крхка.

“Односи Србије и Косова, оптерећени још од сукоба 1990-их, остају крхки упркос договору о новом путу ка нормализацији. Стабилност је крхка. Не можемо да узимамо мир и стабилност здраво за готово“, рекао је Лајчак за ЦНБЦ.

Међутим, Лајчак је навео да је Споразум о нормализацији унапредио ситуацију “као никада раније“ и напоменуо да је фокус сада на његовој примени. Мере нормализације укључују развој “нормалних, добросуседских односа” и суздржаност од “претње или употребе силе” у будућим споровима, рекао је он.

Словачки дипломата је, између осталог, нагласио да “нема повратка” од договореног споразума.

„Споразуму нема повратка, јер су га обе стране прихватиле“, рекао је он.

Уз аспирације Србије и Косова ка чланству у ЕУ, Лајчак је додао да би то могло пружити ЕУ шаргарепу за подстицање мира између две стране.

“Успех процеса нормализације зависиће и од тога колико су они директно и блиско повезани са европским путем. То је најјача полуга коју имамо”, нагласио је Лајчак.

Подели на: