Најновије вести

Лајчак: Крај јануара рок за формализацију споразума Београда и Приштине

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак каже да је крај јануара 2024. крајњи рок за формализацију споразума Београда и Приштине, те да су у октобру Курти и Вучић изразили начелну спремност да прихвате европски нацрт статута за оснивање Заједнице српских општина.

 

 

Лајчак је навео у октобру су оба лидера изразила начелну спремност да прихвате европски нацрт статута за оснивање Заједнице српских општина.

Како је додао, премијер Курти је условио прихватање Статута (о ЗСО) потписивањем Споразума од стране Приштине и Београда о путу нормализације, његовог анекса, као и самог Статута.

Истовремено, Београд је доставио додатна питања за појашњење”, навео је Лајчак у интервјуу приштинском порталу Експрес.

Објашњава да је стога имплементација тренутно на чекању због ових захтева страна, а да његов тим напорно ради на томе да одговори у својству фасилитатора.

“Мој тим је још једном испитао питање формализације према захтеву Косова, а Косову смо понудили неколико опција у вези са тим и тренутно чекамо њихов одговор”, рекао је Лајчак.

Нагласио је да су у међувремену земље чланице ЕУ задужиле Брисел да обавезе Србије које произилазе из Споразума уврсти у Поглавље 35 преговора, које обухвата нормализацију односа са Приштином, пре краја јануара 2024.

“Дакле, овде имамо јасан временски оквир за формализацију Споразума као дела уговорног споразума са ЕУ и критеријумима за чланство Србије”, навео је Лајчак.

Појаснио је да у вези са захтевом Приштине да Београд потпише Статут, то није неопходно.

Према његовим речима, законски акт, како је тренутно осмишљен, треба да буде интерни документ власти у Приштини. “Потписом Београда и Приштине, Статут би постао међународни споразум, што није“, навео је Лајчак.

Лајчак је додао да Брисел са привременим институцијама у Приштини разговара о питању додатне формализације Споразума о путу нормализације и анексу његове имплементације.

“Паралелно, угостили смо српске правне стручњаке у Бриселу како би разговарали о различитим аспектима документа. Ово је легитимно јер је овај нацрт детаљан и опширан. Али не заборавимо да је прихватање текста Статута само један елемент процеса и потребни су додатни кораци са приштинске стране за оснивање Удружења”, рекао је Лајчак.

На примедбе из Приштине о овлашћењима која нуди предложени нацрт статута, рекао је “да су спремни на разумна прилагођавања и појашњења, посебно да побољшају читљивост текста и учине га разумљивијим”.

Подели на: