Најновије вести

Лајчак: Наметнуто решење неће бити одрживо

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак долази сутра у дводневну посету Србији, која заједно са прошлонедељном посетом Приштини за циљ има поновни покушај ЕУ да се у дијалогу Београда и Приштине постигне већ дуго очекиван и неопходан корак напред.

 

 

У питању је моја регуларна посета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога”, поручио је Лајчак пред долазак у регион.

Лајчак ће се у Београду првог дана посете састати са председником Србије Александром Вучићем, а за очекивати је да том приликом Вучићу пренесе ставове премијера тзв Косова, Аљбина Куртија, са којим се Лајчак чак два пута састајао током своје прошлонедељне посете Приштини.

Из Брисела су у више наврата долазиле информације да Лајчак жели да што боље припреми нови састанак Вучића и Куртија како би се избегла ситуација из претходне две рунде вискополитичких разговора Београда и Приштине који су се уместо из ЕУ најављиваним непретком завршиле потпуним одсуством разумевања и компромиса.

И док званично Брисел и даље позива ”обе стране” у дијалогу на конструктивност, незванични дипломатски извори и аналитичари указују на немогућост ЕУ да контролише и предвиди потезе новог премијера привремених власти у Приштини.

Комплексност сарадње Лајчака, као посредника у дијалогу, са новом админситрацијом у Приштини, огледа се и у све дужим разговорима и посетама управо косовској страни.

Лајчак је пред ову посету Приштини и Београду одбио да даје интервјуе за медије, а званично је поручио да се ”мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога јер се разговара о врло осетљивим питањима”.

”У овом процесу сви учесници врло детаљно знају шта треба да раде”, поручио је Лајчак и додао да су и земље чланице ЕУ у потпуности информисане о стању и свим корацима у дијалогу.

Поред припреме новог састанка на виском политичком нивоу, укључујући и његову потенцијалну агенду, посета Лајчака Београду и Приштини може се разумети и у светлу разговора о примени већ постојећих договора и разговора о евентуалном напретку ка коначном свеобухватном и правнообавезујућем споразуму о нормализацији односа.

ЕУ је током лета у више наврата упозорила Приштину да својим поступцима крши Бриселски споразум како у области правосуђа, овога пута у случају пресуде Србину Ивану Тодосијевићу, тако и у оквиру договора о слободи кретања односно посета званичника.

Иако посредници у дијалогу, а тиме и гаранти спровођења договореног, из ЕУ поручују да је у рукама Београда и Приштине да дођу до нормализације уколико не желе да остану “заглављени” на путу ка бољем животу.

”Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују”, закључује Лајчак пред ову посету.

Истовремнео, Лајчак, који је почетком свог мандата 2020. године најављивао да је коначни споразум Београда и Приштине питање месеци, а не година, сада инситира на чињеници да садржај споразума, његово постизање и примена искључиво зависе од политичке воље и кооперативности две стране у процесу.

 

Подели на: