Најновије вести

Лајчак: Напред се може само уз деескалацију, изборе и дијалог о нормализацији

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас у Приштини, после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да Београд и Приштина морају да наставе напред ”уз поштовање три тачке”, односно уз деескалацију ситуације, нове изборе и повратак дијалогу о нормализацији односа.

 

 

Ово није лак пут и свакако није лака ситуација у којој се сада налазимо. Сада морам да бирам речи, али оно што морам да кажем је да треба да се настави напред у три тачке које сам изнео. Наставићемо разговоре о конкретним корацима”, рекао је Лајчак.

Како преноси Репортери, Лајчак је истакао да не жели да коментарише евентуалне санкције и додао да их ЕУ не уводи радо.

”Моја жеља је да нема санкција за Косово и Београд. Жеља ми је да не буде санкција и да се обе стране састану у Бриселу и да обе стране преговарају како да спроведу споразуме”, рекао је Лајчак.

Курти је након састанка поручио да је Лајчаку пренео да су казнене мере ЕУ против Приштине ”неправедне” и да ”чине дијалог асиметричним”, и додао да је посвећен деескалацији и нормализацији.

У саопштењу неговог кабинета додаје се да је тзв. косовска полиција ”само спроводи закон и брине о јавној безбедности”.

Лајчак се претходно састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, а разговарао је и са командантом Кфора, генералом Анђелом Микелеом Ристучом и шефом Делегације ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

Он ће сутра допутовати у Београд, где би требало да се састане са председником Србије Александром Вучићем, што ће бити његова друга посета Београду и Приштини у последњих месец дана.

Лајчак је почетком јуна посетио Београд и Приштину заједно са специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Подели на: