Најновије вести

Лајчак: Нема рокова за постизање споразума Србије и Косова

Србија и Косово имају европске амбиције и Европска унија је била веома јасна, нормализација односа је предуслов и то је оно што државе чланице очекују, не постоји заобилазни пут, изјавио је спрецијални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и најавио да ускоро планира посету Београду и Приштини, преноси Н1.

 

Лајчак је рекао да очекује да се дијалог настави чим се оформи Влада Косова.

„Ми смо спремни да одрадимо наш део, али брзина постизања споразума је у рукама странака. Не диктирамо брзину, ако су вољни да се састану у Бриселу сваке недеље, спремни смо сваке недеље да их дочекамо. Ако су спремни да се састану једном у три месеца, онда их не можемо приморати“, нагласио је Лајчак.

Он је додао да је увек био против вештачких рокова, јер они не функционишу.

„Рекао сам да знам детаље процеса и рекао сам да га је могуће завршити у року од месец дана. Ми смо овде и ми смо овде за странке кад год су спремне, али је на двема странама да одлуче о брзини“, истакао је Лајчак.

Према његовим речима, у интересу је Београда и Приштине да наставе дијалог, а ЕУ је спремна да помогне и олакша процес.

„Овде смо да испоручимо решења и планирам да посетим Приштину и Београд ускоро. Састаћу се са председником Вучићем, са будућим премијером Куртијем и са другим партнерима да продискутујемо о наставку нашег процеса. Моји партнери су озбиљни политичари и они знају шта њихови људи очекују од њих – да их приближе европској будућности и они такође знају шта ЕУ очекује од њих“, истакао је Лајчак.

На питање шта свеобухватни споразум и пуна нормализација односа између Београда и Приштине подразумевају, Лајчак је реако да је то на две стране да одлуче и да ЕУ посредује у процесу, не диктира га.

„Наравно, мора постојати воља код обе стране да се постигне тај споразум. Ако нема воље, онда нема споразума. Али ако нема споразума, онда нема европске будућности“, рекао је Лајчак и додао да минимум који Брисел очекује од две стране јесте да оне не увезу отворена питања у европску породицу.

„То значи да морате разрешити своја билатерална питања или своја регионална питања пре него што постанете чланица. Због тога говоримо о нормализацији односа“, навео је Лајчак.

Он је рекао да је ЕУ у контакту са америчком администрацијом и да их они у потпуности подржавају.

„Они у потпуности разумеју овај процес, они су иза ЕУ вођства у овом процесу и спремни су да одраде свој део“, навео је Лајчак и додао да је Бајденова администрација вратила људе који познају регион, који имају осећај заоставштине и одговорности, и који верују у блиску сарадњу САД и ЕУ.

На питање да ли је Вашингтонски споразум потписан под Трамповом администрацијом нашкодио процесу дијалога, Лајчак одговара да није ни нашкодио, али није пуно ни помогао.

„Постоји само један релевантни процес, а то је дијалог под посредством ЕУ. Зашто? Зато што је повезан са европском будућношћу. Ниједна трећа страна вас не може приближити ЕУ. Само ЕУ“, рекао је Лајчак, уз напомену да „нема брзе поправке и нема лаких решења“.

Упитан да ли је истина то што власт у Србији често каже да Србија није напредовала у ЕУ интеграцијама због Косова, Лајчак истиче да то није истина.

„Европска унија то не говори. Процес европских интеграција има врло јасна правила и заснован је на реформама“, изјавио је Лајчак и додао да постизање споразума може помоћи Србији да брже приступи ЕУ.

„У случају Србије и Косова постоји нормализација односа која је додатни услов и који се не може заобићи. Због тога напредак у дијалогу, а веома верујем у оно што ћу рећи, може значајно убрзати процес европских интеграција Србије, али не може заменити процес као такав. Не можете заобићи дијалог. Дијалог вас може довести до чланства у ЕУ брже, али чланство не зависи искључиво од дијалога“, навео је Лајчак

Подели на: