Најновије вести

Лајчак: Никад нисам чуо за тајни споразум о Косову

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да никада није чуо да је спреман тајни споразум о Косову, истаквши да је квалитет споразума важнији од рока за његово постизање.

 

Лајчак је сумње о постојању таквог споразума, о којима је јавно говорио косовски премијер у оставци Аљбин Курти, назвао “спекулацијама”.

“Не желим да нагађам, никад то не радим. Нисам видео такав споразум и нико ми није рекао да постоји такав споразум. Радим са чињеницама, пред нама је јасан дневни ред, имамо дијалог, знамо који нам је циљ, па спекулације препуштам другима”, рекао је Лајчак у интервјуу за”Рубикон”, приштинске ТВ “Клан”.

“Потпуно сам фокусиран на оно што ми предстоји, а то је дијалог, који је мој мандат”, поновио је Лајчак.

Лајчак је рекао да је у првим месецима следеће године реално очекивати споразум, али је нагласио да је од рока важнији његов садржај.

“Реално је очекивати коначан споразум, реално је очекивати добар споразум, споразум који ће помоц́и Косову и Србији на путу ка ЕУ, добар споразум за регион, споразум који ће побољшати живот грађана на Косову. Није битно да ли се то догађа у фебруару, марту или априлу. Оно што је битно је његов квалитет”, рекао је Лајчак.

Упитан да ли ће бити “мера Европске уније против Београда, због кампање против признавања независности Косова”, словачки дипломата је рекао да је “Европска унија јасно ставила до знања да очекује да се обе стране уздрже од било које активности која има потенцијал погоршавања атмосфере”.

“Желимо да створимо повољну атмосферу за позитиван ишод дијалога и то су наша очекивања”, подвукао је Лајчак.

Подели на: