Најновије вести

Лајчак: Очекујемо прихватање плана и његово спровођење

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да очекује да Београд и Приштина прихвате француско-немачки план и потпишу га, додајући да о плану са странама за сада разговарају одвојено.

 

 

Са странама водимо одвојене разговоре и када их окупимо очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно, тако да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено”, рекао је Мирослав Лајчак гостујући на ТВ Клан у Приштини.

Навео је да је међународна заједница партнер у разговорима и да њени представници не долазе са претњама или ултиматумима.

“Верујем да је то заиста озбиљна група и имамо најбољу намеру да заиста подигнемо квалитет односа Косова и Србије на виши ниво”, додао је Лајчак и подсетио да њихов циљ иде ка нормализацији односа Приштине и Београда.

Осврћући се на извештаје медија, који су пре неколико дана објавили верзију плана, Лајчак је рекао да је “близу, али да није исто”.

“Да се не играмо с тим, то је филозофија”, рекао је Лајчак и наставио да је предлог најбољи могући.

На питање какви ће бити ефекти постизања споразума и шта се може очекивати ако до договора не дође или нека страна одбије, Лајчак је одговорио да ће тада међународна заједница смањити подршку тој страни, а повећати другој.

“Тада међународна заједница мора да одговори на одговарајући начин и подржаће једну страну више или ће смањити подршку другој страни”, појаснио је европски изасланик и додао да је мисија међународне заједнице прошлог петка била заиста тешка, те да представници САД, ЕУ и три земље не би долазили у Београд и Приштину узалуд.

Лајчак је открио да предлог ЕУ садржи укупно 11 тачака, док су верзије предлога објављене у медијима измишљотине и да су коментари Београда и Приштине узети у обзир и укључени у план, али да се филозофија предлога неће мењати.

“Има 11 тачака. Видео сам неке текстове који су презентовани у медијима, који нису били тачни, измишљени од одређених људи, било је промена, јер сам се после првог изношења вратио у Приштину и Београд, разговарали смо и тражили коментаре, затим смо покушали да уградимо коментаре, врло јасно смо рекли да филозофија предлога не мора да се мења, јер је филозофија састављена са најбољим разумевањем како доћи до нормализације, тако да је то филозофија”, објаснио је Лајчак.

Пренео је да је последњи састанак дипломата у региону био суштински фокусиран на европски предлог, као начин за превазилажење криза и усмерен на нормализацију.

“Најбољи начин да се то назове је предлог за нормализацију односа између Косова и Србије. Представио сам план у септембру и онда смо прво разговарали са премијером Куртијем , а онда сам у децембру представио ажурирани план са неким коментарима које смо добили од Владе Косова и прошле недеље смо имали прву суштинску дискусију у вези са планом, као што знате, састанак је трајао два и по сата и био је широка и дуга дискусија, а амбиције су да се заустави циклус криза како бисмо могли да се фокусирамо на нормализацију”, навео је је Лајчак.

Лајчак се вечерас у Приштини на радној вечери састаје и са представником владе у дијалогу са Београдом Бесником Бисљимијем.

Подели на: