Најновије вести

Лајчак открио: Кад је могуће очекивати споразум Београда и Приштине?

Изасланик ЕУ за дијалог БеограђПриштина Мирослав Лајчак изјавио је да је споразум “технички апсолутно остварлив у року од неколико месеци”.

 

И то, како наводи, ако две стране то желе И имају политичку вољу, и предочио да чланице Уније очекују да се без одлагања настави дијалог и “оствари брз напредак у преговорима о свеобухватном споразуму” преноси Бета.

У интервјуу агенцији Бета Лајчак је нагласио да челници и у Приштини и у Београду за то морају “уложити напоре и политички капитал”, имати политичку вољу и одважност, као и мандат од народа, а то значи поверење, подршку и разумевање својих народа за питања о којима се преговараи за тешке одлуке које предстоје”.

Државе чланице ЕУ очекују неодложни наставак и брз напредак ка споразуму “с тим да истовремено сви досад постигнути споразуми буду уважени и спроведени”, истакао је Лајчак и подвукао да се споразумом “морају наћи постојана решења за отворена питања и допринети стабилности целог Западног Балкана”.

На питање Бете шта очекује од наставка Дијалога ако српски председник Александар Вучић ставља до знања да је услов без којег нема преговора то да се спроведе кључна одредба Бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина с извршним овлашћењима, док косовски премијер Аљбин Курти то одбија и каже да је главно питање несталих лица, а да је прво начело за Дијалог с Београд да се мора прихватити независност Косова, Лајчак је рекао да је ЕУ посредник а да напредак зависи од две стране.

“ЕУ је посредник у Дијалогу БеограђПриштина из једноставног разлога, а то једа обезбеди да Косово и Србија напредују својим путевима ка Европи, али питања о којима се расправља, брзина и напредак зависе од воље две стране. ЕУ је ту, дакле, да зајамчи да ће све о чему се постигне споразум бити у складу с медјународним правом, вредностима и нормама ЕУ, док је истовремено истина да државе чланице ЕУ очекују да се Дијалог неодложно настави и да две стране остваре брз напредак у преговорима о Свеобухватном споразуму, тако да уједно сви ранији споразуми морају бити уважени и спроведени”, рекао је.

Лајчак је навео да сматра да је његово кључно остварање током године у својству специјалног изасланика за Дијалог БеограђПриштина и друга регионална питања то што је дошло до обнове Дијалога у јулу 2020, после прекида од 20 месеци.

“То није било лак задатак, а ми смо такодје”, рекао је он, “успели у томе да се том процесу постави јасан оквир, а то је постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа измедју Косова и Србије у складу с медјународним правом и тековинама, уз постојана решења за отворена питања”.

Замољен да каже како гледа на своје напоре да поспеши добросуседске односе, помирење и јасније сагледавање на Западном Балкану оног што ЕУ чини да подржи региона ка приближавању Унији, Лајчак је одговорио да је он, упркос кризи око пандемије корона вируса, успео да додје у регион, али “кад је реч о уочавању у јавности региона каква је улога ЕУ, то се још не швата ваљано”.

Европски званичник је скренуо пажњу на то да је скоро запрепашћујуће да ЕУ јесте најважнији трговински партнер, инвеститор, давалац финансијске помоћи и подршке, а да се то у региону не уочава “.

“Испада да само по себи долази да ЕУ гради путеве, железнице и аутопутеве, помаже реформе, улаже у друштвени и економски развој, зелену транзицију или дигитални преображај, пружа битну помоћ за ЦОВИД19”, напоменуо је Лајчак и како је закључио, “порески обвезници у ЕУ плаћају за све то, што је опипљив знак солидарности и заинтересованости Европске уније за регион”.

Подели на: