субота, 31. јула 2021. | 16:24

Лајчак: Прво нова власт у Приштини па наставак дијалога у Бриселу

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, каже да се до коначног споразума Београда и Приштине о нормализацији односа може доћи “у наредним месецима” уколико “обе стране буду спремне да преговарају”.

 

 

Мирослав Лајчак поручује и да ће прво морати да се сачека формирање нове власти у Приштини како би се наставило са процесом дијалога у Бриселу.

Лајчак је током видео-разговора о “Потенцијалима сарадње ЕУ и САД на Западном Балкану”, који је организовала амбасада Немачке у Вашингтону, поручио да очекује да договор Београда и Приштине, једном када буде постигнут, “јасно одреди ко, шта и у ком временском року мора да испуни” и да не остави “простор за својевољну интерпретацију”, што је, како каже, до сада био случај.

“Морамо да осигурамо да се примени све што је до сада договорено и да решимо оно што није дговорено као што су међусобна финансијска потраживања и имовинска питања”, навео је Лајчак.

Напоменуо је да се процес дијалога Београда и Приштине води већ 10 година и да је време да се финализује.

“Али ако нема воље са њихове стране ми их не можемо наговарати на споразум, али морају да знају да нема ЕУ будућности без нормализације односа”, поручио је Лајчак.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине истакао је и да не може да прејудицира каква ће бити реакција земаља чланица ЕУ које не признају независност Косова уколико дође до нормализације односа.

“У контакту сам са њима, они прате процес и кажу да је оно што је добро за Србију добро и за њих и да неће бити у контрадикцији са Србијом”, навео је Лајчак.

Лајчак је поновио да дијалог Београда и Приштине мора бити “изнад дневне политике” и у Београду и у Приштини, а да транспарентност процеса мора да покаже колико је дијалог у интересу свих.

“Вашингтонски договор није споразум нити је обавезујућ”
Лајчак је рекао и да је оптимиста када је реч о сарадњи са новом администрацијом у Вашингтону по питању дијалога Београда и Приштине, али и целог Западног Балкана.

“Отпитимистичан сам победом нове администрације у САД, јер се враћају људи са којима је ЕУ већ радила и који познају Западни Балкан. Њима не морамо да објашањавамо ствари о региону и његовој европској будућности. Они су се већ доказали као поуздани партнери и за Западни Балкан и за ЕУ”, рекао је Лајчак.

Током видео-разговора о “Потенцијалима сарадње ЕУ и САД на Западном Балкану” са немачком амбасадорком у Вашингтону, Емили Хебер, оценио да “тандем ЕУ–САД” није добро функционисао “посебно у последњих годину дана” када је реч, између осталог, и о дијалогу Београда и Приштине.

“Било је јасно да постоје два приступа, а то није било оно што је ЕУ одлучила нити је то желела”, рекао је Лајчак.

Додао је да је таква ситуација довела до “конфузије” у Београду и Приштини који су, према његовим речима, били “збуњени и нису желели да бирају између ЕУ и САД”.

“Недостатак блиске срадње ЕУ и САД је губитак за обе стане у процесу дијалога”, оценио је Лајчак.

Упитан да оцени договорено између Београда и Приштине у Вашингтону, уз посредовање председника Доналда Трампа, Лајчак је рекао да у питању “није споразум”, јер не испуњава критеријуме за то, већ да је у питању “политичка декларација која није правно обавезујућа”.

“Оно што је потписано нема имплементациони механизам и зависи од добре воље страна. Ми не радимо тако у Бриселу. Радимо на јасном споразуму ко шта ради и када”, нагласио је Лајчак.

Додао је и да су САД до сада биле “довољно мудре” да се не такмиче са ЕУ у лидерству у процесима на Западном Балкану, већ да јој дају подршку на путу европских интеграција региона.

“У питању је комбинација меке моћи ЕУ кроз европску перспективу и директан приступ САД”, рекао је Лајчак.

Закључио је да је све што је позитивно постигнуто на Западном Балкану у поседњих 20 година био резулат блиске сарадње ЕУ и САД и да ће се таква успешна политика наставити са аминистрацијом на челу са Џозефом Бајденом.

Подели на: