Најновије вести

Лајчак: Радим на припреми следећег састанка представника Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ради на припреми следећег састанка представника Београда и Приштине на техничком нивоу.

 

 

Док се још једна дуга и продуктивна недеља ближи крају, подсећам се њеног позитивног почетка који сам имао у Дубровнику у Хрватској, где сам учествовао на годишњем Дубровачком форуму”, навео је Лајчак на Фејсбуку, сумирајући радну недељу.

Форум у Дубровнику пружио му је, како је навео, одличну прилику за дружење са кључним актерима са Западног Балкана и шире, поновно повезивање са колегама и пријатељима са којима је разговарао и о неопходним корацима за деескалацију ситуације на северу КиМ.

“Из Дубровника сам отпутовао у Братиславу, где сам водио важне билатералне разговоре са првим потпредседником владе у Приштини и главним преговарачем Бесником Бисљимијем. Наш разговор је био фокусиран на деескалацију ситуације на северу, у складу са изјавом ЕУ27 од 3. јуна, и рад на примени свих споразума из дијалога. Драго ми је што смо се договорили о првим корацима ка том циљу”, навео је Лајчак на Фејсбуку, сумирајући радну недељу.

Како је додао, по повратку у Брисел, између осталих активности, пожелео је добродошлицу председнику ДПК-а Мемлију Краснићију ради размене мишљења.

Лајчак је поручио да ради на припреми новог састанка на техничком нивоу Београда и Приштине.

Он је истакао да се пре састанка са Бисљимијем и Краснићијем, на Дубровачком форуму састао са хрватским премијером Андрејем Пленковићм и италијаснким министром спољних послова Антониом Тајанијем.

Лајчак се осврнуо и на сусрете са америчким и британским колегама, Габријелом Ескобаром и Стјуартом Пичом, током форума у Дубровнику и захвалио министру спољних послова Хрватске Гордану Грлићу-Радману на позиву и организацији догађаја.

Подели на: