Најновије вести

Лајчак: Споразум о ЗСО треба спровести, али не желимо другу Републику Српску

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да споразум о формирању Заједнице српских општина мора да буде спроведен, али да “нико разуман не жели Републику Српску на Косову”.

 

 

Мирослав Лајчак је, у интервјуу приштинском порталу Експрес уочи доласка на КиМ са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром, изјавио да нико не би предложио стварање “друге Републике Српске” на КиМ.

“Нећемо другу Републику Српску. Ниједна здрава особа, поготово с обзиром на тренутну ситуацију у Босни и Херцеговини, не би предложила тако нешто, нико косовском руководству неће да каже да потпише било шта штетно”, истакао је Лајчак.

Лајчак не зна који је рок за договор, али каже да се, ако постоји воља, може постићи у року од неколико месеци.

За договор радних група око регистарских ознака, каже да је крајњи рок 26. април, да се делегације састају на месечном нивоу и да постоје конкретни разговори о опцијама и даљем путу, уз савете стручњака из Европске комисије који се баве овим питањем.

Лајчак сматра да председник Србије и премијер у Приштини могу да постигну договор, тврдећи да постоји јединствена ситуација, где постоје два јака лидера, са јаким мандатом, тако да имају моћ и подршку народа да то ураде.

“Они знају да је то и очекивање међународне заједнице. Али, пре свега, мислим да су људи дужни да нормализују односе, јер ситуација тренутно није добра. Дакле, они могу и имају шта је потребно да донесу те одлуке. Не кажем да је лако, јер је изузетно осетљиво, али имамо лидере са јаким мандатима и они то могу”, рекао је Лајчак.

Три циља доласка Лајчака и Ескобара у Приштину
Уочи доласка у Приштину са Ескобаром, навео је да су три циља његовог доласка.

“Прво, да се покаже порука јединства, да се покаже да дијалог посредује ЕУ, а подржавају САД. Друго, да слушамо партнере и разговарамо са њима како да наставимо даље са процесом и, треће, да разговарамо о неким актуелним питањима”, навео је Лајчак, рекавши да у овом тренутку не може да улази у детаље.

Према његовом мишљењу, право да дају предлоге о формирању ЗСО имају и Београд и Приштина, и да као равноправне стране имају и право да одбију.

“Имамо списак ствари које Косово мора да спроведе и листу које Србија мора да примени. Заједница је једно од питања о којима се највише расправља, али увек има питања… Као што сам рекао, споразуми који су постигнути у прошлости морају да се примене ако желимо да овај процес буде озбиљан. Али то не значи да ће неко Косову наметнути нешто што Косово не жели. Хајде да будемо врло јасни у вези са тим”, рекао је Лајчак.

Сматра да питање струје на северу Косова треба брзо да се реши и да верује да стране могу брзо да се договоре и да сви разумеју озбиљност овог питања.

“Приоритет за обе стране је питање несталих”
“Питање несталих је приоритет за обе стране, то је веома осетљиво хуманитарно питање и наравно породице несталих заслужују да знају шта се десило њиховим најмилијима. Дакле, да то нико не доводи у питање. И разговарамо о најбољим начинима за решавање овог питања и како да убрзамо посао који је до сада урађен”, рекао је Лајчак.

Додао је да су ЕУ и САД у потпуности усклађене у томе шта желе да постигну процесом дијалога, а то је одрживо дугорочно решење.

“Желимо да Косово и Србија оставе прошлост иза себе и гледају у будућност и за то смо у истој позицији. На крају, не ради се о ЕУ и САД, већ о руководству Косова и Србије која треба да седну и договоре се. Нико споља не може ово да уради уместо вас и ово је за вашу будућност”, истакао је Лајчак.

На питање да САД инсистирају на признању, а да ЕУ ово не помиње, Лајчак каже да ЕУ то види као “нормализацију односа”.

“Не желим да то видим као контрадикцију. Формула ЕУ је шира, свеобухватнија је и истичем да ми не диктирамо решење. Ви сте ти који одлучују о решењу, обе стране. Не кажемо шта треба или шта не треба да се ради. Ви савладавате процес”, подвукао је Лајчак.

Закључио је да му је предстојећа посета бити веома важна да чује Куртија, Вучића, какав напредак је направљен и о којим питањима треба разговарати, те да је могуће да на следећем састанку нешто потпишу, али да то није услов.

Подели на: