Најновије вести

Лајчак уочи сутрашње рунде дијалога: Пун фокус на примену договора из Брисела и Охрида

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, уочи наставка разговора у уторак у Бриселу на нивоу главних преговарача, још једном је поручио да је важно фокусирати се на нормализацију и имплементацију споразума из Брисела и анекса из Охрида.

 

 

Он је истакао и потребу да се избегавају било какви некоординисани потези који би могли, како је рекао, да ,,процес избаце из колосека”.

,,Дивно је вратити се у Брисел након посете Косову и Србији, где сам отпутовао да припремим терен за следећу рунду састанка главних преговарача у Бриселу. Моја прва станица била је Приштина, где сам се састао са косовским премијером Аљбином Куртијем и првим потпредседником владе. Током састанка разговарали смо о очекивањима од предстојећег састанка у Бриселу, те сам нагласио потребу да се у потпуности фокусирамо на нормализацију и спровођење Бриселског споразума и Охридског анекса. Такође сам нагласио важност избегавања било каквих некоординисаних потеза који би потенцијално могли да избаце просес из колосека”, навео је Лајчак на Фејсбуку, сумирајући претходну недељу.

Нагласио је да је током посете Косову отишао и на север, како бих се састао са различитим саговорницима из цивилног друштва и политичких партија и разговарао о последњим дешавањима.

,,Нажалост, оно што сам чуо ме је забринуло. Отуда сам поновио потребу да се избегне свака могућност ескалације и да се потпуно усредсредимо на нормализацију”, поручио је изасланик ЕУ.

Он је навео и да је након тога отишао у Београд, где се састао са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

,,Током нашег састанка разговарали смо о путу напред у спровођењу Споразума од 27. фебруара и његовом анексу од 18. марта, а у оквиру припреме за сутрашњи састанак у Бриселу. Очекујем да ће оба главна преговарача бити спремна да договоре конкретне следеће кораке ка спровођењу споразума”, истакао је Лајчак.

Подели на: